Numarul turistilor romani pe litoral a scazut cu 10%, fata de 2009

In acest an, numarul turistilor romani in statiunile de pe litoralul romanesc a inregistrat o scadere de aproximativ 10%, fata de 2009. Acest lucru s-a reflectat si in incasarile operatorilor, care s-au redus cu 25%, potrivit ANAT.

ANAT a anuntat ca, desi in weekendurile din varful sezonului statiunile de pe litoral au fost pline, gradul de ocupare nu a trecut de 50% in timpul saptamanii. Pe intregul sezon, hotelurile de la Marea Neagra au fost ocupate in proportie de peste 60%.

Numarul turistilor romani care au preferat destinatiile externe a ramas constant anul acesta fata de 2009, dar incasarile agentiilor de turism au scazut.

Cele mai solicitate destinatii externe pentru sezonul estival au fost Bulgaria, Turcia si Grecia, iar pe fondul reducerilor substantiale ale preturilor, numarul turistilor romani care au plecat in Antalya s-a dublat.

Conform ANAT, cea mai aleasa destinatie de vara a fost Bulgaria, iar cea mai aleasa destinatie de iarna a fost Austria, cu peste 250.000 de turisti fiecare.

Prima destinatie pe zboruri charter si ca volum al incasarilor a fost Turcia, cu peste 150.000 de turisti, din care majoritatea a ales regiunea Antalya.

Pentru anul viitor, reprezentantii ANAT estimeaza ca tarifele vor stagna sau chiar vor scadea cu 10% in sezonul intermediar, 15 iunie – 15 iulie si 15 august – 1 septembrie.

Pentru sezonul de iarna, estimarile ANAT arata ca numarul turistilor va stagna fata de 2009, iar incasarile se vor scadea cu 15%.

Source: Bloom Biz