Numarul turistilor pe croaziere va creste in acest an

Operatorii specializati estimeaza pentru acest an ca numarul turistilor straini care vor vizita Romania va stagna, per ansamblu, in cel mai fericit caz, la nivelul anului trecut. Exista insa anumite segmente de piata, precum cel al croazierelor, al circuitelor si al turismului balnear, pe care se vor inregistra majorari ale cererii.

George Marginean, directorul Karpaten Turism, touroperator specializat pe incoming, a declarat ca, per total, agentia Karpaten va aduce in Romania, in 2009, cu 5% mai multi turisti decat in 2008, fiind consemnata o crestere a cererii pe principalele piete europene, mai putin Anglia.

In acest an, la Constanta vor sosi aproximativ 40 de nave, din care 23 sunt aduse de Karpaten Turism, prin intermediul carora sunt asteptati 18.000 de turisti straini. Numarul oaspetilor straini care vor ajunge la Constanta va fi cu 12% mai mare decat cel inregistrat anul trecut.

O crestere mai accentuata fata de anul trecut este vizata pentru croazierele pe Dunare, in porturi fiind asteptati aproximativ 117.000 de turisti, in conditiile in care, in 2008, sub 100.000 de turisti au sosit la bordul navelor de croaziera pe Dunare.

De asemenea, Karpaten Turism a precizat ca un alt segment foarte cautat de turisti este cel al circuitelor turistice in tara, pentru acest an agentia mizand pe un numar de 21.800 de clienti pe acest segment.

Karpaten Turism estimeaza mentinerea cifrei de afaceri la acelasi nivel cu cel din 2007, cand a avut o cifra de afaceri de 12 milioane EUR.

Julian Andrei, general manager Blue Line International, touroperator specializat pe incoming, a declarat ca numarul turistilor germani care vor veni in acest sezon in Romania, prin intermediul partenerului ITS, va scadea cu 40% fata de 2008, pana la 3.000 de persoane.

O scadere de 20%-30% se manifesta si dinspre piata din Israel, de unde agentia a adus in tara in 2008 aproximativ 5.000 de turisti.

Blue Line International estimeaza pentru acest an, pentru segmentul business travel o diminuare a cererii de 30% fata de 2008.

Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear, estimeaza ca in perioada de criza, interesul pentru oferta balneo va creste, in special in zona preventiei si welness, iar numarul turistilor straini pe aceasta zona va creste usor in acest an, in special dinspre pietele traditionale emitatoare precum Israel sau Germania, dar numai in statiunile unde s-au facut investitii.

Nicolae Demetriade, directorul World Travel, reprezentant  Royal Caribbean Cruises in Romania exclusiv pentru Romania si Republica Moldova, a declarat ca in acest an cererea pentru croaziere a crescut cu aproximativ 20% fata de nivelul din 2008.

Demetriade estimeaza ca piata croazierelor in Romania se ridica anual la 4 milioane EUR, pe toate companiile de croaziere.

Conform datelor Comisiei Europene, in 2008, in Romania au fost inregistrate in structurile de cazare 19,1 milioane de innoptari, in crestere cu 1% fata de 2007. Din acest numar, doar 3,3 milioane de innoptari au venit din partea strainilor, in scadere cu 6,2% fata de cel inregistrat in 2007.

Source: Financiarul