Numarul turistilor de pe litoral a scazut cu 40% fata de anul trecut

Incasarile din turismul pe litoralul romanesc in vara anului trecut, evaluate la 150 milioane de euro, sunt considerate inca modice de catre operatorii din turism. Potrivit datelor furnizate de Insitutul National de Cercetare si Dezvoltare in Turism, anul trecut au vizitat litoralul romanesc 851.803 turisti romani si 116.686 turisti straini, care au generat venituri din cazare de 71,1 milioane de euro, respectiv de 13,7 milioane de euro. Diferenta pana la 150 milioane de euro au reprezentat-o cheltuieli pentru masa, agrement si suveniruri.

Numarul turistilor care au vizitat litoralul de la inceputul anului pana in prezent este cu 40% mai mic decat in perioada similara a anului trecut. Presedintele ANAT, Lucia Morariu, a declarat ca in urmatoarea perioada se asteapta un numar mare de turisiti pe litoral, apreciind ca pierderile inregistrate in mai si iunie vor fi recuperate in septembrie. Pe intregul sezon se preconizeaza o crestere de 10%. In clasamentul statiunilor cu o cerere ridicata conduce Mamaia cu o cota de 33%, urmata de Saturn, Eforie Nord si Jupiter.

Principalii concurenti ai litoralului romanesc sunt statiunile din Grecia, Turcia, Spania, Italia, Croatia si Bulgaria. Directorul general al agentiei Danubius, reprezentanta grupului TUI in Romania, Ciprian Popescu, a declarat ca, Bulgaria a inceput sa fie preferata de catre turistii grupului TUI, in detrimentul Romaniei, datorita privatizarii foarte rapide si a stimularii investitiilor straine. In ultimul deceniu, litoralul bulgar a beneficiat de investitii de peste 10 milioane de dolari anual, in timp ce in Romania s-au investit anul trecut 2 milioane de dolari pe litoral. Pentru comparatie, grupul TUI a organizat vacantele a 20.000 de turisti straini in Romania, a 250.000 de turisti in Bulgaria, a 2,5 milioane in Spania si in Egipt si a unui milion de turisti in Grecia. Turistii straini provin in principal din tarile scandinave, Slovenia si Germania.
Source: Business Magazin