Numarul pensiunilor turistice este asteptat sa depaseasca numarul unitatilor hoteliere

Conform datelor furnizate de Institutul Natonal de Statistica, INS, in prima jumatate a acestui an existau peste 3.100 de unitati de primire turistica, cu 239 de unitati mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cele mai multe unitati au fost construite in mediul rural, 111 pensiuni turistice, aproximativ dublu fata de numarul de hoteluri nou construite, numarul total de pensiuni ajungand la 749.

In luna iunie a acestui an erau deschise 908 hoteluri, fata de 857 in aceeasi perioada a anului trecut.

De asemenea a crescut si numarul pensiunilor turistice urbane, de la 491 la 592, precum si al vilelor, in luna iunie a acestui an fiind cu 27 mai multe decat in 2005.

Totodata, exista si regiuni unde numarul hotelurilor este in scadere, cum ar fi litoralul, cu exceptia orasului Constanta, unde pana in iunie 2005 se inchisesera 16 unitati sau zona Deltei Dunarii, inclusiv orasul Tulcea, unde au fost inchise doua hoteluri. In schimb, in Bucuresti si in orasele resedinta de judet s-au deschis in aceasta perioada 31 de unitati noi.

Conform statisticilor, nu toate structurile de cazare sunt atractive pentru investitori. In perioada iunie 2005 – iunie 2006 nu s-a deschis nici un motel nou, numarul total al acestor unitati ramanand la 132.

Si casutele turistice, taberele pentru elevi si prescolari si satele de vacanta au inceput sa se inchida, numarul casutelor turistice ajungand la mai putin de jumatate, fiind inchise 56 de astfel de unitati.

Secretarul general al Federatiei Hoteliere din Romania, Mihai Rijnita, a declarat ca in mediul rural au fost acordate credite pe baza programului SAPARD dar nu stie in ce masura toate unitatile specificate in datele statistice sunt si inregistrate fiscal. Aceasta crestere a investitiilor in mediul rural se datoreaza si faptului ca, pentru construirea unei pensiuni turistice sunt necesare o perioada mai scurta de timp si o investitie mult mai mica, a precizat Mihai Rajnita.

Presedintele ANTREC, Attila Taragus, estimeaza ca in viitor numarul pensiunilor din mediul rural il va depasi pe cel al hotelurilor si este de parere ca ar trebui sa se realizeze o noua clasificare a unitatilor de cazare.

Hotelierii apeciaza ca numarul pensiunilor a inceput sa creasca in primul rand datorita fondurilor de preaderare la care au apelat agentii economici de la sate.
Source: Cotidianul