Noua tari din UE solicita crearea unui fisier european cu date personale ale pasagerilor companiilor aeriene

Pe data de 1 august, 9 tari din Uniunea Europeana au solicitat crearea unui fisier european cu date personale ale pasagerilor companiilor aeriene, cu scopul de a impiedica plecarea unor tineri europeni spre zone de conflict si de a lupta impotriva terorismului.
Tarile care doresc acest fisier sunt Franta, Belgia, Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, Italia, Luxemburg si Suedia.
Acest fisier va permite autoritatilor competente sa detecteze si sa urmareasca deplasarile acestor persoane, cu scopul de a-i repera si impiedica pe cei, adesea tineri vulnerabili, care ar putea sa fie tentati sa isi riste viata mergand in aceasta zona de conflict, dar si, daca este cazul, sa previna comiterea unor atentate pe teritoriul european sau sa lupte impotriva anumitor infractiuni grave, au subliniat ministrii de Interne francez Manuel Valls si belgian Joelle Milquet intr-un comunicat de presa comun.
Franta si Belgia sunt doua dintre cele mai vizate tari UE de jihadisti europeni plecati sa lupte in Siria si care ar putea reprezenta o amenintare odata intorsi acasa.
Comisia Europeana a prezentat, in luna februarie 2011, un proiect de creare a unui fisier de date cu dosarele pasagerilor, cu scopul de a lupta impotriva infractiunilor grave si terorismului, dar acesta a fost respins, in aprilie 2013, cu 31 de voturi la 25 in cadrul Comisiei pentru Libertati Civile a PE, afectandu-i sansele de a fi adoptat in sedinta plenara.

Source: Amos News