Noile unitati de cazare duc la diminuarea tarifelor hoteliere

Dezvoltarea pietei hoteliere la nivel local, prin deschiderea de noi unitati si prin cererea mare de camere, comparativ cu oferta inca scazuta, a dus la o scadere a tarifelor la cazare cu circa 5%, potrivit analistilor de pe piata de profil.

Noile proiecte hoteliere sau unitatile deja in constructie duc la o scadere a tarifelor de cazare sau, in cel mai bun caz, la o stagnare a preturilor. Spre deosebire de Europa, preturile sunt uneori mai mari, pentru ca in Romania este inca cerere si piata se dezvolta, a declarat Mircea Draghici, project manager in cadrul firmei de consultanta in domeniul ospitalitatii Fivestar Hospitality.

Potrivit studiului STR Global HotelBenchmark, furnizat de compania de consultanta Deloitte, la nivel european, veniturile pe camera au crescut in luna aprilie 2008 cu 1,1% fata de aprilie 2007, pana la 68 EUR.

Potrivit studiului Deloitte, Moscova este unul dintre orasele cu cele mai mari venituri pe camera din Europa – 255 USD, in pofida unei cresteri modeste a ratei de ocupare. Cresterea veniturilor pe camera este de 28,1%.

Parisul a inregistrat, in primele patru luni din 2008, o crestere de 16,6%, in timp ce orasele Tel Aviv si Ierusalim au inregistrat o crestere de 20,7%, respectiv 15%. Ankara si Istanbul au inregistrat o crestere a veniturilor pe camera disponibila de 35,4%, respectiv 35,3% .

O scadere a veniturilor pe camera au inregistrat Dublin cu 5,6%, Roma cu 5,2% si Reykjavik cu 3,4%.

Source: Business Standard