Namolul sapropelic de la Techirghiol a inceput sa se degradeze

In ultima saptamana, specialistii romani si cei straini au monitorizat lacul si namolul de la Techirghiol ajungand la concluzia ca resursa de namol terapeutic de la Techirghiol sufera un puternic proces de degradare. Specialistii au urmarit nivelurile lacului din punct de vedere hidrologic si hidrostatic.

Apa lacului Techirghiol, avand o suprafata de 1.227 de hectare, este administrata de catre Administratia Nationala Apele Romane, prin Directia Apelor Dobrogea-Litoral iar rezerva de namol terapeutic este exploatata si valorificata de Sanatoriul Balnear de Recuperare Techirghiol.

Principala cauza care duce la degradarea apei si namolului terapeutic este apa dulce care aflueaza catre lac. Astfel ca planul de intretinere a lacului Techirghiol consta in inlaturarea excesului de apa dulce. Lucrarile de protejare se vor realiza prin instalarea unor statii de pompare si foraje de interceptare a apei dulci, valoarea investitiei este estimata la 13 miliarde ROL pentru fiecare sezon. Finalizarea intregului proces este prevazuta pentru luna noiembrie 2009.

Namolul sapropelic este indicat in tratarea diverselor afectiuni reumatismale inflamatorii si degenerative, afectiunilor neurologice, de nutritie sau de metabolism.
Source: Cotidianul