Multe proiecte imobiliare din Bucuresti nu sunt vandabile

Avocatii firmei Reff & Asociatii, care au reprezentat in ultimii ani cel mai activ fond de investitii imobiliare de pe piata locala, compania sud-africana NEPI, apreciaza ca proprietarii din real estate vor avea de suferit si dupa revigorarea pietei de tranzactii, in conditiile in care numeroase proiecte au o calitate scazuta.

“Multe dintre proiectele din Bucuresti nu sunt vandabile, astfel ca dupa dezghetarea tranzactiilor vom avea in piata o plaja foarte mare de yield-uri (ran­damente in functie de care este evaluat pretul de vanzare – n. red.)”, a declarat Robert Ionita, managerul departa­mentului de fuziuni si achizitii al Reff & Asociatii.

Avocatul i-a asistat in ultimii ani pe sud-africanii de la NEPI la achizitia unui proiect de birouri in Bucuresti, Floreasca Business Park, a unui parc comercial in Braila, denumit Promenada, dar si in tranzactia din acest an in urma careia NEPI a preluat parcul de afaceri City Business Center din Timisoara.

Reprezentantul firmei de avocatura atrage atentia asupra faptului ca Planurile Urbanistice Generale (PUG) ale celor mai multe orase din Romania sunt in curs de modificare, etapa dupa care, teoretic, nu vor mai putea fi obtinute CUT-uri (coeficient de utilizare a terenului) mai mari de 4, fapt ce va determina reducerea gradului de exploatare a terenurilor pentru constructii.

Cu cat CUT-ul este mai mare, cu atat investitorul poate construi mai mult pe acel teren, inclusiv pe inaltime. Un CUT de 4 de exemplu nu permite in mod normal construirea unor blocuri turn cu mai mult de 10-12 etaje, dar este mai mult decat suficient pentru ridicarea unui mall.

Eoliene la cernut

Avocatii de la Reff & Asociatii considera ca in urmatoarea perioada se va cerne si piata proiectelor eoliene, domeniu care de doi ani de zile a ocupat semnificativ timpul avocatilor.

“Investitorii in energie eoliena cauta sa-si aduca proiectele cat mai aproape de faza de racordare, iar apoi sa le vanda unui jucator care sa realizeze investitia.  Un numar mare de proiecte au fost initiate de investitorii speculativi, iar fereastra de oportunitate a inceput sa se inchida. Cumparatorii vor proiecte lipsite de orice risc si au de unde sa aleaga”, spune Georgiana Singurel, senior manager in cadrul Reff & Asociatii.

Afaceri de 2,5 mil. euro

Majoritatea caselor de avocatura de business au avut un an de crestere in 2011, potrivit datelor obtinute de ZF de la zece dintre cele mai mari firme de pe piata.

Reff & Asociatii, casa de avocatura afiliata companiei de audit si consultanta Deloitte, a inregistrat anul trecut venituri de apro­ximativ 2,5 milioane de euro, in crestere cu 20%, in conditiile in care numarul de avocati a crescut de la 22 la 27, potrivit repre­zentantilor firmei.

“Pe arii de practica, pilonii raman departamentul de fuziuni si achizitii si imobiliare, precum si practica de banking si capital markets, in timp ce departa­mentul de litigii si-a dublat ponderea, dar nu a ajuns la nivelul de 20%”, a precizat Alexandru Reff, partener in cadrul firmei si coordonator al departamentului de fuziuni si achizitii.

Primele luni ale acestui an au inceput cu incasari in crestere pentru Reff & Asociatii, iar firma si-a bugetat pentru acest an o crestere a veniturilor pana la nivelul de trei milioane de euro.

“Nu vedem piata ca fiind extrem de favorabila, in conditiile in care unele domenii vor stagna. Cu toate acestea, din ratiuni interne, legate de intentiile regionale ale Deloitte, dar si ca urmare a dinamicii clientilor nostri, cred ca putem creste mai mult decat piata, care probabil va inregistra o usoara apreciere. Bugetul pesimist prevede o crestere nu mai mica de 12-15%, in timp ce planul ambitios merge spre un avans de 20%”, a mai spus Reff.

Pe langa sud-africanii de la NEPI, companie condusa de doi fosi angajati ai Deloitte, printre clientii Reff & Asociatii se mai numara Bank of Cyprus, compania de constructii Romstrade sau distribuitorul de medicamente Fildas, potrivit informa­tiilor furnizate de companie.

Source: Flux Imobiliar