Miscarile sociale din Grecia ar putea afecta sectorul turistic

Pe fondul unor miscari sociale tot mai ample, Grecia risca sa fie inlocuita de alte destinatii turistice, atunci cand vine vorba de concediul de vara, chiar daca numarul turistilor a crescut anul trecut. Turismul reprezinta circa 16% din economia Greciei.

Conform datelor publicate de Asociatia Greaca a Intreprinderilor Turistice, SETE, in perioada ianuarie-octombrie 2011 numarul turistilor inregistrati pe principalele 13 aeroporturi din Grecia a crescut cu pana la 9,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In primul semestru din 2011, pe aeroportul principal din Atena – Athens International Airport – s-a inregistrat o scadere de 5% a numarului turistilor sositi, fata de aceeasi perioada a anului 2010.

Potrivit datelor oficiale, anul trecut Grecia a fost vizitata de circa 16,5 milioane de turisti, veniturile inregistrand o crestere de 10% fata de anul 2010.

Spyros Ginis, vice-presedinte al SETE a declarat ca turismul poate deveni motorul principal pentru scoaterea economiei din criza, prin generarea de venituri si locuri de munca cu un suport adecvat din partea statului. In prezent, turismul acopere o cincime din piata muncii din Grecia.

Potrivit SETE, in primele zece luni din 2011, cele mai populare destinatii au fost insulele Rhodos si Kos, unde numarul de turisti a crescut pentru fiecare locatie cu 20% fata de anul anterior. In Salonic s-a inregistrat o crestere de 11% a numarului de turisti.

Numarul turistilor din UE s-a majorat cu 7,8% in primul semestru al anului trecut, potrivit Institutului Grec de Statistica, ELSTAT.

Traian Badulescu, director general al Travel Advisor Media apreciaza ca o tendinta clara, in ceea ce priveste cererea pe 2012, va putea fi conturata abia in luna martie.

Alin Burcea, proprietarul agentiei Paralela 45, a declarat ca este greu de anticipat cum vor reactiona romanii daca Grecia intra in faliment, de exemplu. Depinde de felul in care media va prezenta realitatea de acolo.

Pe de alta parte, reprezentantii agentiei Perfect Tour se asteapta ca cererea pentru sejururi in Grecia sa ramana la un nivel constant cu cel din 2011.

Conform unui raport realizat de firma de consultanta McKinsey & Company, statul elen trebuie sa isi imbunatateasca produsele bazate pe soare si plaja atat prin exploatarea croazierelor si a turismului nautic, cat si prin construirea infrastructurii necesare. Aceste masuri ar putea genera, potrivit raportui, circa 18 mld. EUR anual pana in 2012.

Potrivit TripAdvisor, preturile per camera in mai multe destinatii de vacanta din Grecia au scazut semnificativ pe parcursul anului trecut, insula Corfu marcand cea mai importanta scadere, de 20%. Alte destinatii care au intampinat o scadere semnificativa a preturilor sunt Zakynthos, Kos si capitala Atena.

Printre destinatiile care profita de pe urma problemelor inregistrate in Grecia, se numara Bulgaria, Spania, Malta, Cipru, si Turcia.

Source: Daily Business