Ministerul Turismului va interzice vanzarea de pachete turistice mai devreme de 12 luni de la data plecarii

Agentiile de turism nu vor mai putea vinde pachete turistice mai devreme de 12 luni de la data plecarii, iar acest lucru va fi impus printr-un amendament la OUG 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice, a declarat ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre.
„O sa introducem un amendament, pentru ca OUG 107/1999 modificata deja este in acest moment la Camera Deputatilor, astfel incat nicio agentie de turism nu va mai putea vinde pachete de servicii turistice mai devreme de un de zile. S-au vandut pachete de catre Omnia Turism in martie 2017 pana in noiembrie 2018. Nici nu exista nici planul de zbor al companiilor aeriene. Deci, early booking-ul si vanzarea de servicii mai devreme de 12 luni vor fi interzise. O sa impunem printr-un amendament si va exista si o sanctiune, inclusiv ridicarea licentei de turism, daca vinde cineva asa ceva”, a precizat Mircea Titus Dobre.
Ministrul a mai precizat ca agentiile de turism vor trebui sa declare o data la trei luni mai multe lucruri legate de activitatea desfasurata, printre care numarul total al turistilor contractati, valoarea totala pachetelor de servicii turistice vandute catre turisti sau a celor reziliate.
Dobre a declarat ca in prezent functioneaza cu licenta circa 2.061 de agentii de turism la nivelul intregii tari, iar pe partea fiscala doar ANAF le poate verifica. 
Ministrul de resort a precizat in conferinta de presa ca paguba produsa de Omnia Turism este cea mai mare de dupa revolutie, in conditiile in care agentia a vandut pachete de aproximativ 7,5 milioane de euro pentru anul 2018 unui numar de 8.500 de clienti, iar pentru perioada 17 octombrie – 31 decembrie 2017 au mai fost incasati 433.000 EUR de la 202 turisti.

Source: Capital