Ministerul Turismului s-a implicat in rezolvarea problemelor create de agentia de turism Omnia Turism

Situatia creata in urma sinuciderii patronului Omnia Turism SRL este complexa, iar Ministerul Turismului cauta solutii pentru mai multe probleme care au fost create de blocarea conturilor bancare ale agentiei, imediat dupa ce s-a difuzat in mass-media vestea mortii acestuia.
 
Intr-o prima actiune, ministrul Turismului, domnul Mircea Dobre, a reusit sa gaseasca unele solutii, impreuna cu reprezentantii ANAT, MAI si MAE, pentru aducerea in tara a unui grup de 80 de romani, care au achizitionat pachete turistice de la aceasta agentie, si  i-a sfatuit pe toti cei care au pachete cumparate prin Omnia Turism sa nu mai plece in acele calatorii, deoarece conturile agentiei au fost blocate de banci, fapt pentru care nu pot fi efectuate plati.
Pana in prezent, s-a calculat o pierdere totala de 7,4 mil. EUR, bani incasati deja de agentia Omnia Turism din vanzarea unui numar de 8.300 de pachete vandute pentru anul 2018, in valoare totala de circa 11,4 mil. EUR.
In comunicat, ministerul a precizat ca s-a demarat un control la aceasta agentie la data de 6 septembrie 2017, iar proprietarul agentiei a fost invitat, la data de 8 septembrie, sa se prezinte personal la Ministerul Turismului, cu o serie de documente. Nu s-a prezentat nimeni din partea agentiei Omnia Turism, drept pentru care un alt control s-a efectuat la sediul agentiei, la data de 5 octombrie, cand s-a aplicat si o sanctiune de 2.000 RON. Proprietarului companiei i s-a lansat o noua invitatie de a se prezenta la sediul Ministerului Turismului, cu documentele companiei, pe data de 17 octombrie 2017, la ora 11.00. Consecintele neprezentarii ar fi constat intr-o noua amenda si ridicarea licentei, in termenul prevazut de lege.
In urma falimentelor mai multor agentii de turism, inregistrate in ultimii 2 ani, Ministerul Turismului a promovat, in luna august, un proiect de Ordonanta de Guvern, adoptata in data de 30 august 2017, prin care s-a creat cadrul legal necesar stabilirii mecanismelor financiare de garantare a pachetelor turistice, in sensul obligarii agentiilor care comercializeaza pachete turistice de a asigura intreg volumul de vanzari.
In zilele urmatoare, Ministerul Turismului va continua cautarea unor  modalitati de rezolvare pentru cat mai multe dintre problemele create de agentia Omnia Turism.

Source: Capital