Ministerul Transporturilor vizeaza fonduri europene de 150 mil. EUR pentru infrastructura aeroporturilor

Ministerul Transporturilor a depus o cerere la Comisia Europeana pentru a obtine o finantare in valoare de 150 mil. EUR, prin Programul Operational Sectorial de Transport, POST, pentru proiecte de infrastructura privind siguranta circulatiei pentru aeroporturile cu trafic de sub 1 milion de pasageri/an.

Pentru a obtine finantare, aeroporturile trebuie sa depuna proiecte a caror valoare sa nu depaseasca 40 mil. EUR.

Directorul general al Directiei de Aviatie Civila din Ministerul Transporturilor, Catalin Radu, a declarat ca majoritatea aeroporturilor au deja proiectele, iar ministerul a elaborat Ghidul Solicitantului, care este in prezent in varianta de draft. Daca valoarea totala a proiectelor eligibile va depasi 150 mil. EUR, ministerul va incerca sa suplimenteze fondurile de la alte proiecte din POST unde exista surse necheltuite, a precizat Catalin Radu.

Radu a mai precizat ca saptamana viitoare se va deplasa la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni, iar in cateva saptamani va veni si raspunsul Comisiei.

Acestea sunt primele proiecte din sectorul aviatic cu finantare de la Uniunea Europeana. Pana acum prioritare au fost proiectele pentru drumuri si calea ferata.

In Romania exista 16 aeroporturi, din care 4 sunt in subordinea Ministerului Transporturilor. Din cele 16 aeroporturi doar Otopeni si Baneasa inregistreaza un trafic de peste 1 milion de pasageri /an.

Source: Bloom Biz