Masterplanul pentru dezvoltarea turismului balnear a fost elaborat de Ministerul Economiei

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de Hotarare privind aprobarea unui masterplan pentru dezvoltarea turismului balnear, document ce propune, intre altele, crearea unui grup de lucru si a unor linii de produse „anti-ageing” pe baza de apa termala sau minerala, precum si numirea unor ambasadori ai sectorului balnear, dar si introducerea unei noi ocupatii in Romania, de „animator de statiuni turistice”.
Grupul de lucru „anti-ageing” va include medici, paramedici, actorii turistici ai statiunii, primariile si alti prestatori cu relevanta din statiunile care propun sau vor sa propuna produse impotriva imbatranirii.
„Este foarte important ca repozitionarea sectorului balnear sa fie un proces complex intreprins la nivel national, care sa articuleze diversele specializari si specificitati locale prin integrarea lor in cele trei pozitionari propuse la nivel national: turism balnear „verde”, turism balnear medical si turism anti – imbatranire. In acest fel se asigura concomitent preluarea activelor valoaroase mostenite, si pozitionarea atractiva pe piata europeana, proces ce prespune o coerenta optima intre modernizarea unor produse de turism balnear ti crearea unora noi”, arata proiectul redactat de Ministerul Economiei.
Autoritatile intentioneaza sa dezvolte un cluster balneo-turistic verde la nivel national, care sa asigure dezvoltarea si promovarea produselor de turism balnear si de ecoturism pe piata internationala. Clusterul ar trebui sa ajute statiunile balneare sa gaseasca finantarile necesare si parteneri privati pentru a dezvolta produse turistice inovante.
Bugetul clusterului va fi de 30.000 EUR, iar ulterior clusterul va deveni autonom prin cotizatia membrilor si prin folosirea fondurilor europene.
Masterplanul mai propune crearea unei „Destination Management Organization”, o asociatie a actorilor publici si privati interesati de dezvoltarea turismului medical din Romania, in special a componenttei sale balneare.
De asemenea, potrivit masterplanului vor putea fi identificati unii ambasadori ai sectorului balnear romanesc – sportivi, actori, muzicieni – care sa prezinte virtutile curative ale resurselor naturale din Romania si produsele oferite.
In masterplan se arata ca sosirile turistilor straini in statiunile balneare ingistreaza cresteri solide, plecand insa de la niveluri foarte joase, reprezentand sub 10% din totalul fluxurilor turistice din statiunile balneare.
Romania se inscrie printre tarile europene cu un fond balnear remarcabil, astfel ca aproape o treime din apele termale si minerale de pe continent se gasesc in tara noastra.

Source: Profit