Majoritatea turistilor straini vin in Romania in scop de afaceri

Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica dintr-un grup de 100 de turisti straini, 65 sunt veniti in scop de afaceri sau ca participanti la congrese, targuri, expozitii, iar 35 sunt veniti in scop particular, respectiv in vizita la rude sau prieteni.
80% din incasarile din turism in Romania provin de la turistii aflati in scopuri de business. Ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare, de 59,7%. In restaurante, strainii lasa 15% din banii cheltuiti in Romania, iar pentru cumparaturi au rezervati putin peste 7% din buget. Jumatate din ceea ce ramane sunt cheltuiti pe distractie, in cazinouri ori jocuri de noroc.
Cele mai mari venituri sunt generate de turistii sositi din Italia, Germania si Franta.
Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 44,8% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpararea de cadouri si suveniruri, 29,2%. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 71,6% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 72,1% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
Turistii nerezidenti sositi in Romania in interes personal au cheltuit 223,5 mil. RON.
Ca si in cazul calatoriilor pentru afaceri, cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor efectuate de turistii nerezidenti sositi in Romania in scop particular o reprezinta cheltuielile pentru cazare, de 51,3% din care cazarea cu mic dejun inclus detine ponderea principala, de 74,3%.
Cheltuielile efectuate in baruri si restaurante au avut o pondere de 14,4%, iar cheltuielile pentru cumparaturi au reprezentat 12,9% din totalul cheltuielilor turistilor nerezidenti sositi in Romania in interes personal. Inchirierea de autoturisme a avut o pondere de 44,2% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 47% din totalul cheltuielilor pentru recreere.
Aproximativ 36% din nerezidenti si-au organizat sejurul in Romania pe cont propriu iar principalul mijloc de transport folosit pentru sosirea in Romania a fost avionul.
Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 36,2% si-au organizat singuri sejurul, 35,1% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar restul sejururilor au avut alt organizator.
Numarul turistilor nerezidenti cazati in unitatile de cazare privata in primul semestru din 2012 a fost de 1565, cheltuielile acestora in Romania fiind de 5505,5 mii RON.
Din totalul turistilor nerezidenti, 77,1% au avut ca scop al calatoriei pe cel particular, iar 22,9% pe cel profesional. Din calatoriile in scop particular, ponderi mai importante au avut calatoriile pentru vacante, respectiv 46,3%, iar din cele profesionale afacerile, 65,4%.
Din totalul turistilor nerezidenti cazati in unitatile de cazare privata 79,5% si-au organizat pe cont propriu calatoria in Romania si numai 4,2% au apelat la agentiile de turism.
Pentru sosirea in Romania 62,8% dintre turistii nerezidenti au preferat ca mijloc de transport avionul, 30,2% autoturismul propriu si 7% alte mijloace.
Numarul total de nerezidenti cazati in Romania in anul 2011 a fost de 1,51 milioane iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 3,99 mld. RON. Turistii nerezidenti sositi in Romania in interes de afaceri au cheltuit 2659,2 mil. RON.

Source: Daily Business