MECT va modifica proiectul Legii Turismului

Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, MECT, va modifica proiectul Legii Turismului, aflat in dezbatere publica din data de 26 iunie, dupa ce a primit observatii de la organizatiile din turism, FPTR cerand chiar schimbarea integrala a actului normativ.
"Unele patronate si federatii din domeniul turismului si-au prezentat observatiile si sugestiile, in termenul prevazut de lege, context in care a fost agreata necesitatea armonizarii diferentei de abordare privind continutul proiectului de lege intre organizatiile patronale din turism si MECT. In acest sens au fost organizate o serie de intalniri cu scopul de a analiza observatiile si propunerile avansate de mediul privat, pentru a identifica forma prin care aceste propuneri sa fie incluse in proiectul de lege. Seria intalnirilor va continua si in perioada imediat urmatoare, urmand ca atunci cand se va ajunge la forma finala a proiectului de lege, agreeata cu reprezentantii mediului de afaceri din turism, proiectul sa fie prezentat in Guvern si inaintat Parlamentului Romaniei spre adoptare", a transmis MECT.
"ANAT a cerut sa fie un singur tip de agentie de turism. Ministerul nu a acceptat. Azi, un touroperator poate vinde si la public si la alte agentii. Modificarea acceptata de minister este ca detailistul sa vanda doar publicului. In prezent, exista circa 85% touroperatori si 15% detailisti. Daca va fi aprobata Legea Turismului, in doi ani vor fi 10% touroperatori si restul detailisti", a declarat Alin Burcea, prim-vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania, ANAT.
Oficialii Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR, afirma ca nu sunt de acord cu proiectul de lege in actuala varianta. De altfel, federatia a solicitat in luna iulie retragerea proiectului privind Legea Turismului de pe site-ul ministerului, proiect pe care il considera incoerent. Reprezentantii patronatului apreciaza ca cea mai mare parte din textul proiectului a fost luat "copy-paste" din zeci de acte normative in vigoare de ranguri diferite.
Proiectul initial privind Legea Turismului prevedea, printre altele, inchisoare de pana la 3 ani si amenzi de maxim 50.000 RON pentru constructiile neautorizate in areale turistice.
De asemenea, nerespectarea prevederilor privind intretinerea si igienizarea zilnica a plajei inchiriate, neamenajarea plajei la inceputul sezonului turistic estival, neasigurarea lucrarilor de canalizare si alimentare cu apa pana la zona limitrofa plajei se amendeaza cu sume cuprinse intre 10.000 si 30.000 RON.
Operatorii economici autorizati in domeniul turismului au obligatia "sa functioneze cu personal calificat, specializat, perfectionat si autorizat, in conformitate cu reglementarile si normele de specialitate in vigoare". In ceea ce priveste formarea profesionala, se specifica faptul ca este permisa dobandirea competentelor profesionale in domeniul turismului prin "practicarea unor activitati specifice sectorului turistic direct la locul de munca sau autoinstruirea".
Documentul mai prevede ca operatorii economici din turism care detin structuri de primire turistice in statiuni au obligatia sa renoveze exterioarele cladirilor de orice tip in care isi desfasoara activitatea de cazare, alimentatie publica, agrement, transport turistic, tratament balnear, in vederea asigurarii aspectului general al cladirii.
In prezent, sectorul de turism din Romania este reglementat printr-o serie de acte normative de rang diferit, avand acelasi obiect si fiind reglementate de acte normative separate si distincte din punct de vedere juridic.

Source: Wall-Street