Lucrarile de constructie a aeroportului din Brasov au fost amanate

Initial lucrarile de constructie a aeroportului din Brasov trebuiau sa fie demarate in luna septembrie a acestui an insa, datorita unor probleme legate de terenul unde va fi amplasat aeroportul, demararea lucrarilor a fost amanata pentru luna decembrie a acestui an sau chiar inceputul anului 2007.

Pentru a completa necesarul de 100 ha CJ Brasov mai are nevoie de 40 ha care apartin Agentiei Domeniilor Statului, ADS iar pentru a transfera pamantul catre CJ Brasov trebuie aprobata o hotarare de guvern insa ADS intarzie finalizarea documentatiei de avizare care trebuie trimisa la ministere. Din aceasta cauza inceperea lucrarilor este intarziata.

Presedintele Intelcan, firma care va realiza acest proiect, Ronald Weissberger, a declarat ca terenul este foarte important pentru obtinerea finantarilor iar pentru moment firma nu are ce garantii sa prezinte institutiilor financiare pentru obtinerea finantarilor. Ronald Weissberger a mai precizat ca din 27 iulie vor incepe negocierile informale cu bancile interesate de finantarea proiectului iar negocierile formale vor incepe cand firma va putea prezenta toate documentele, cele privind terenul pe care se va construi aeroportul si documentele de scutire de taxe vamale pentru materia prima din import sau scutirea de la plata TVA.

Aeroportul de la Brasov va deservi intreaga Regiune de Dezvoltare Centru si va fi realizat cu o capacitate de 1 milion pasageri anual, tinta pe care ar putea-o atinge in urmatorii 8-9 ani de la deschidere.

Potrivit planului de afaceri, aeroportul va lucra in pierdere in primii 2 ani. In primul an, aeroportul va avea 220.000 pasageri iar in al treilea an va ajunge la un trafic de 400.000 pasageri anual, a declarat Ronald Weissberger.

Aeroportul va fi construit astfel incat sa suporte o dezvoltare modulara pana la o capacitate de 2 milioane pasageri anual, in timp ce capacitatea de cargo ar putea fi dezvoltata de la 60.000 t la 200.000 t pe an.

Pista de aterizare va avea 2.600 m, putand ateriza avioane de tipul Boieng 767 sau Airbus 330, avioane cu o capacitate de 275-300 de pasageri.

Source: Amos News