Litoralul romanesc: cea mai ieftina destinatie de vacanta dupa scaderea TVA-ului la alimente

Un studiu efectuat de site-ul Post Office Travel Money monitorizeaza, anual, preturile a 8 produse alimentare si nealimentare de uz comun, in 40 de destinatii de vacanta, de pe intreg mapamondul, mai putin Romania. Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR, a continuat acest studiu, introducand preturi pentru produse si servicii similare din tara noastra.
In acest an, potrivit studiului Romania se afla pe locul 1, fata de locul 4, anul trecut, fiind destinatia turistica de litoral cea mai ieftina dintre cele noua analizate, unde turistii cheltuie, in medie, 43,56 EUR pentru cele opt produse alimentare si nealimentare de uz comun.
In clasamentul celor mai ieftine destinatii de litoral, dupa Romania se afla competitori precum Bulgaria, Spania, Turcia, Grecia, Croatia, Franta, Egipt si Italia.
Cosul de vacanta analizat in acest raport a inclus urmatoarele articole: o masa pentru doi adulti (include 3 feluri de mancare si o sticla de vin local), un pahar de vin, un pachet de tigari Marlboro Lights, o sticla de bere locala, o apa minerala de 1,5 l, o ceasca de cafea servita la o cafenea si o sticla de Coca-Cola, dar si o crema de protectie solara cu factor 15.
Top destinatii in functie de pretul cosului de vacanta:
1 Romania Neptun – 43,56 EUR
2 Bulgaria Sunny Beach – 50,53 EUR
3 Spania Costa del Sol – 51,78 EUR
4 Turcia Marmaris – 64,51 EUR
5 Grecia  Corfu – 75,23 EUR
6 Croatia   Kvarner – 77,81 EUR
7 Franta Nice – 90,34 EUR
8 Egipt   Sharm el-Sheikh – 101,71 EUR
9 Italia  Sorrento – 112,02 EUR.
  
Cea mai scumpa destinatie, conform analizei realizate de FPTR este Italia – Sorrento, unde turistii cheltuie, in medie, 112,02 EUR pentru aceleasi bunuri si servicii.
„Chiar daca pentru turistii straini petrecerea vacantei in Romania ar putea fi un chilipir, pentru o parte dintre romani, vacanta in propria tara ramane un lux, din cauza puterii scazute de cumparare a acestora. Introducerea voucherelor de vacanta, insa, va face ca turismul intern sa creasca, oferind posibilitatea cat mai multor romani sa-si petreaca vacantele in statiunile de pe litoralul romanesc”, a declarat Dragos Raducan, prim-vicepresedinte executiv FPTR. 

Source: FPTR