Listarea la BVB a Turism Felix a adus companiei SIF Transilvania un castig teoretic de 60 milioane EUR

Listarea la Bursa de Valori a companiei Turism Felix a adus principalului actionar al companiei, SIF Transilvania, un castig teoretic de aproximativ 60 milioane EUR provenit din aprecierea actiunilor in urma listarii pe Bursa. Inainte de a fi listate la BVB, actiunile Turism Felix se tranzactionau pe piata RASDAQ.

In urma cu o luna, pe piata RASDAQ Turism Felix se tranzactiona in jurul a 0,75 RON/actiune iar pe data de 26 martie cotatia a atins 2 RON/actiune, valoarea companiei ridicandu-se la 144 milioane EUR, participatia SIF Transilvania valorand astfel peste 90 milioane EUR. Compania Turism Felix a devenit una dintre cele mai importante detineri ale SIF Transilvania, a carei capitalizare de piata se ridica la aproximativ 510 milioane EUR.

In ultimele zile SIF Transilvania a vandut deja pachete mici de actiuni la Turism Felix dupa ce anuntase intentia de a-si diminua participatia pana la 51-52% pentru a crea lichiditate in piata pentru actiuni.

La actualul nivel de pret, actiunile Turism Felix au un pret raportat la profit net pe actiune, PER, de 65.

Una dintre posibilele explicatii ale cresterii actiunilor Turism Felix este si majorarea de capital cu actiuni gratuite pe care compania intentioneaza sa o realizeze, precum si fuziunile si planurile de investitii pe care compania le-a anuntat pentru anii urmatori.

Turism Felix intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 24,8 milioane RON prin capitalizarea primelor de emisiune din oferta publica derulata anul trecut si distribuirea de actiuni gratuite, fiecare actionar urmand sa primeasca o actiune gratuita pentru fiecare actiune detinuta.

Pe data de 27 martie actiunile Turism Felix au inchis sedinta la pretul de 1,95 RON/actiune, in scadere cu 2% fata de sedinta precedenta.

Turism Felix este evaluata la aproximativ 45.000 EUR pe locul de cazare, mult peste alte companii hoteliere de pe piata.

In 2006 Turism Felix a inregistrat o cifra de afaceri de 37,5 milioane RON, in crestere cu 6% fata de 2005. Pentru urmatorii 2 ani, compania estimeaza ca va inregistra cresteri de 11% a veniturilor din exploatare. Anul trecut profitul net a fost de 7,4 milioane RON.

In toamna acestui an Turism Felix va demara la Baile Felix constructia primului hotel de 5 stele dintr-o statiune balneoclimaterica din Romania. Hotelul va avea 220-250 camere iar investitia totala se ridica la peste 20 milioane EUR.
Source: Ziarul Financiar