Licitatia brandului de tara a fost suspendata

Lista scurta a licitatiei pentru brandul turistic al Romaniei, pe care se regasesc trei din cele 13 consortii inscrise in competitie, a fost contestata de doua agentii participante, iar Ministerul Turismului este acuzat, printre altele, de discriminare si de nerespectarea conditiilor inscrise in caietul de sarcini, potrivit documentelor publicate pe site-ul de achizitii publice.

Cele 3 consortii care s-au calificat pentru faza a doua a licitatiei sunt TBWA Bucuresti – GfK Romania, Saffron Brand Consultants – Brandient Consult – Acacia Avenue Limited si THR, Asesores en Turismo, Hoteleria y Recreacion – Taylor Nelson Sofres.

Ultima faza a licitatiei, selectarea ofertei cu cel mai mic pret, urma sa aiba loc pe data de 7 iulie, cand ar fi fost anuntat si consortiul care urma sa gestioneze cele 2 milioane EUR alocate de guvern pentru construirea brandului de tara.

Pe site-ul de achizitii publice au aparut doua contestatii, depuse de agentia germana de branding Landor Associates GmbH, care a participat la licitatie impreuna cu compania internationala de cercetare Millward Brown, si de catre Hypermedia Solutions LLC dba FutureBrand, agentie de branding si design cu sediul in Statele Unite.

Agentia FutureBrand se declara discriminata din cauza angajatilor mai tineri si acuza Ministerul Turismului ca nu a respectat termenul legal de maximum 43 de zile pentru informarea ofertantilor admisi in preselectie si ca nu a descalificat compania de cercetare GfK, ale carei filiale au facut parte din doua consortii distincte – GfK NOP, alaturi de Saatchi&Saatchi Design, si GfK Romania, alaturi de TBWA Bucuresti.

Landor cere descalificarea TBWA si THR, Asesores en Turismo, Hoteleria y Recreacion, motivand ca acestea nu se incadreaza in cerinta Ministerului Turismului, privind un parteneriat cu o companie specializata de consultanta de brand.

Landor Associates GmbH mai face referire la adresa privata de Yahoo! Mail de pe care a avut loc corespondenta Ministerului Turismului, incalcand prevederile legale referitoare la semnatura electronica si reclama faptul ca nu i s-au prezentat motivele pentru care oferta i-a fost respinsa si nu i-a fost comunicata data limita pentru depunerea contestatiei.

Source: Wall-Street