Legea falimentului personal, in vigoare de luna viitoare. Cinci ani de gratie pentru datornicii bancari

Legea falimentului personal – colacul de savare al celor care nu mai pot sa isi plateasca ratele bancare, a devenit din nou o posibilitate palpabila. Mai este nevoie de o singura semnatura – cea a presedintelui, si aceasta lege ar intra in vigoare. Potrivit specialistilor din domeniu, este foarte probabil ca de luna viitoare sa putem vorbi despre conditii blande pentru cei care pana acum ajungeau in situatia de a-si pierde locuinta, fara drept de apel.
Politicieni sau bancheri, cu totii sunt de acord: este momentul potrivit pentru implementarea legii falimentului personal. Orice amanare ar fi inutila. Asadar, cu totii se asteapta la promulgarea legii de catre presedintele Klaus Iohannis in asa fel incat aceasta sa intre in vigoare cel tarziu in ultima zi a acestei luni. Conditiile sunt cele deja intens discutate: cinci ani de gratie pentru clientii care nu isi mai pot plati ratele, timp in care ei nu vor putea fi executati silit si nici macar nu vor achita penalitati. pare o povara grea pentru banci, care au avut nevoie de ceva timp sa isi faca toate calculele necesare pentru a se adapta noii realitati, dar acum totul este pregatit.
„Acum aproape un an am solicitat implementarea sau aplicarea mai devreme a legii – asta inseamna ca industria bancara s-a simtit in stare cu totul sa aplice aceasta lege”, a explicat Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Bancilor.
Se asteapta un volum de zeci de mii de dosare lunar, dar bancile si judecatoriile sunt pregatite
Cea mai dificila parte a fost gasirea unei solutii de analiza a dosarelor depuse pentru faliment personal. Potrivit datelor BNR, aproximativ 80.000 de persoane au avut intarzieri de plata mai mari de trei luni la finalul anului trecut. Este de asteptat ca o mare parte a acestora sa aplice pentru falimentul personal, iar verificarea lor ar incarca mult procedurile bancare. 
„Pentru a nu exista situatii de abuz, toti solicitantii vor trece prin filtre dure de verificare. Toate incasarile si cheltuielile vor fi analizate de un administrator judiciar, nu este deloc o procedura administrativa facila, din contra. In orice caz, sunt exclusi din start cei care au fost condamnati pentru evaziune fiscala si cei care au ajuns la insolventa prin frauda”, explica pentru IMOPEDIA.ro Marius Manole, broker bancar.
Daca va fi implementata, legea falimentului personal ar deveni un moment crucial pentru industria bancara romaneasca. Primele discutii despre aceasta lege au aparut in urma cu un an, dar au fost amanate permanent. De altfel, chiar si acum, deputatii tocmai au respins o ordonanta prin care guvernul solicita amanarea legii pana in ultima zi a acestui an. Intre timp, bancile au cheltuit peste jumatate de miliard de euro pentru a face fata schimbarilor, iar cele sase judecatorii din Bucuresti sunt pregatite sa deschida lunar pana la o mie de dosare de insolventa.

Source: Imopedia/Media