Legea care da peste cap lumea constructiilor: se schimba normele de urbanism si autorizare, pentru prima data intr-un sfert de secol

Constructiile, in Romania, functioneaza dupa reguli invechite, complet neadaptate realitatilor actuale. Aceasta este problema care sta la baza unora dintre cele mai blamate segmente ale constructiilor: urbanismul si autorizarea. Normele folosite in acest moment sunt cele instaurate de regimul imediat post-comunist, legi de tranzitie, facute pentru a aduce un oarecare echilibru intr-o Romanie puternic destabilizata pe toate liniile. 25 de ani mai tarziu, aceleasi legi, inca in functiune, aduc numai probleme. Dupa multiple presiuni de la grupuri de profesionisti, a venit si momentul schimbarii: se redacteaza modificarea si inasprirea codului urbanistic si al autorizarii constructiilor.
2016 pare sa fie un an revolutionar, pentru domeniul constructiilor. La inceputul anului s-au inasprit normele de control si s-a crescut valoarea contraventiilor, pentru ca acum sa se discute despre o adevarata schimbare de paradigma in domeniu: modificarea legilor care sunt in functiune de 25 de ani in urbanism si autorizare. Daca aceste schimbari vor fi implementate, atunci pentru problemele aparute vor fi amendati includiv directorii din primarii, iar cuantumul amenzilor va fi de pana la 50 de ori mai mare decat sanctiunile care se practica in prezent.
„In urbanism si autorizare se simte de multi ani o nevoie acuta de schimbare. Este nevoie nu doar de sanctiuni, ci de disciplina, omogenitate, legi care sa fie clare, sa se aplice cu consecventa si sa fie temute de cei rau-intentionati. Altfel vom continua sa alungam marii investitori si sa ii nedreptatim pe cei care vor sa isi construiasca o locuinta in limitelte legii”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Mihai Manea, directorul firmei de constructii Manea Cons. 
Disciplina in urbanism si autorizarea constructiilor se poate obtine doar prin amenzi usturatoare, arata actul redactat de Guverm
Momentan, documentul este redactat de catre Guvern si nu este in forma finala. Dar din continutul actual reiese faptul ca se doreste intarirea disciplinei in urbanism si autorizarea constructiilor, iar pentru a atinge acest tel, s-ar putea impune amenzi de pana la 50 de ori mai mari decat cele aplicate in prezent, dar si sanctiuni drastice pentru fraude des intalnite in acest moment.
„De exemplu, prin noul set de legi, se prevede clar faptul ca daca o institutie publica nu ofera informatii publice referitoare la urbanism si amenajarea teritoriului, atunci amenda poate sa ajunga la 50.000 de lei. Spre comparatie, in legea care se afla in vigoare, amenda minima este de 1.000 de lei”, continua constructorul Mihai Manea.
Desfiintarea constructiei fara autorizatiei nu va mai fi trecuta cu vederea si va aduce sanctiuni usturatoare
Aceeasi amenda este prevazuta si in cazul in care se descopera documentatii care contin date eronate, caz in care se poate ajunge chiar si la aplicarea legii penale. Momentan, sanctiunile prevazute pentru acelasi scenariu de catre legea aflata in vigoare variaza intre 1.000 si 9.000 de lei. Totodata, prin noua lege se stabileste clar cine trebuie sa aprobe si sa semneze documentatiile de amenajare a teritoriului si de urbanism. Daca actul este semnat de cineva care nu are aceasta autoritate, atunci amenda variaza intre 10.000 si 25.000 de lei. Nu vor mai fi trecute cu vederea si lucrarile de desfiintare, fie totala sau partiala, ale unei constructii. In acest caz, amenzile erau mari si pana acum, doar ca nu le aplica nimeni. Astfel, amenda varia intre 1.000 si 100.000 de lei. Daca legea va fi implementata, atunci limita inferioara va creste la 20.000 de lei, in timp ce limita superioara se va reduce la 50.000 de lei.

Source: Imopedia/Media