Legea Turismului prevede infiintarea Sistemului Informatic de Evidenta a Activitatii de Turism din Romania

Ministerul Turismului a lansat in dezbatere publica proiectul Legii Turismului, care prevede, intre altele, infiintarea Sistemului Informatic de Evidenta a Activitatii de Turism din Romania, SIEATR, ce va fi gestionat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, STS, si va cuprinde date despre toti turistii din Romania.
Proiectul prevede ca toate structurile de primire turistica vor fi obligate sa implementeze un sistem informatic care sa permita evaluarea veniturilor reale din turism si care va inregistra toate datele privind activitatea turistica si turistii. Softul va fi pus in mod gratuit la dispozitia unitatilor de cazare.
Proiectul Legii Turismului, foarte asteptat de toti jucatorii din domeniu, va sta in dezbatere timp de 20 de zile, si ar urma sa intre in vigoare la 180 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
Furnizorii de servicii turistice vor colecta de la turisti urmatoarele informatii: numele, prenumele, data nasterii, locul nasterii, cetatenia, date referitoare la domiciliu (tara, localitate, strada, numar), date referitoare la actul de identitate (tipul, seria si/sau numarul, data eliberarii si institutia emitenta, statul emitent), codul numeric personal sau numarul personal de identificare, cu exceptia turistilor straini care nu poseda un astfel de numar, data sosirii si data plecarii, scopul calatoriei, date privind plata, inclusiv adresa de facturare, date din profilul "client fidel", daca exista, agentia sau agentul de turism prin care a fost facuta rezervarea sau a fost cumparat biletul.
Datele SIEATR transmise de catre furnizorii de servicii turistice se stocheaza pe o perioada de 5 ani de la momentul transmiterii.
Proiectul prevede totodata si amenzi pentru nerespectarea prevederilor legii, care ajung pana la 40 puncte – amenda, unde un punct – amenda reprezinta contravaloarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit.
Altfel, autoritatile administratiei publice locale vor fi obligate sa organizeze centre de informare si promovare turistica la nivelul fiecarei statiuni turistice respectiv la nivelul fiecarei localitati cu potential turistic. Centrele de informare si promovare turistica trebuie sa distribuie materiale de informare a turistilor in limba romana si cel putin, intr-o limba de circulatie internationala, ce contin informatii asupra ofertei, atractiilor si obiectivelor turistice locale, zonale sau nationale, dupa caz.

Source: Profit