Lacul Ursu din Romania este cel mai mare lac helioterm din lume

Lacul Ursu din Sovata, este cel mai mare lac helioterm din lume si detine trei recorduri mondiale, sustine istoricul Jozsa Andras.
Primul record este acela ca e lacul helioterm cel mai mare din lume si unic in Europa.
Al doilea record ar fi acela ca este singurul cu apa sarata inconjurat de o vegetatie bogata, datorata solului vulcanic care s-a depus in timp.
Al treilea record mondial este acela ca Lacul Ursu este singurul lac natural din lume al carei data de nastere se cunoaste cu o precizie de un minut. S-a format īn 1875, pe data de 27 mai, la ora 11.00.
Istoricul a precizat ca pe locul lacului actual in anul 1875 era o pasune, pe unde curgeau doua paraiase, care dispareau intr-o gaura sapata in muntele de sare. Pe data de 27 mai 1875 doi pazitori de sare adunau fanul, iar la ora 11.00 a venit o ploaie torentiala care a luat fanul acoperind gaura in care se scurgeau doua paraiase din zona, astfel formandu-se lacul care exista si astazi.
Lacul este situat pe un munte de sare, care are o adancime de 3 km. 
Istoricul sustine ca daca in Lacul Ursu nu s-ar imbaia lumea, acesta ar trebui inchis in lunile septembrie-octombrie, din cauza efectului heliotermic, intrucat temperatura ar urca la 80 de grade Celsius, o temperatura masurata la inceputul anilor 1900, de catre un academician, care a si explicat efectul heliotermic.
La coada Lacului Ursu din Sovata se afla muntele de sare acoperit de vegetatie denumit Arboretele de pe Saraturi.
Rezervatia Lacul Ursu si Arboretele de pe Saraturi se intinde pe o suprafata de 79 ha, cuprinde doua lacuri amenajate, Ursu si Alunis, precum si alte patru lacuri neamenajate, respectiv lacurile Rosu, Verde, Paraschiva si Mierlei.

Source: Financiarul.ro