La inceputul anului 2005 turismul romanesc a inregistrat cresteri importante fata de aceeasi perioada a anului trecut

180.000 de turisti din Uniunea Europeana au vizitat Romania in ianuarie 2005, in crestere cu 28% fata de ianuarie 2004. Acestia reprezinta aproape jumatate din numarul total de turisti straini din luna ianuarie 2005 si provin in special din Italia, Franta, Germania, Austria si Ungaria.

Traficul aerian a crescut cu 20% in primele doua luni ale anului 2005 fata de aceeasi perioada a anului trecut, declara Denisa Maria Sanda, directorul IATA Romania, pe fondul suplimentarii capacitatii de zbor a operatorilor aerieni, al ieftinirii biletelor de avion prin scaderea euro si intensificarea relatiilor de afaceri cu tarile din Uniunea Europeana. Directorul de relatii externe al Aeroportului Otopeni, Valentin Iordache, declara ca traficul de pasageri a crescut cu 12% in primele doua luni din an, fata de aceeasi perioada din 2004, pana la 377.000 de persoanei, destinatiile cu cele mai mari cresteri fiind, Roma – 43%, Praga 37%, Frankfurt – 29% si Milano – 23%. Cresterea estimata pe intregul an 2005 este de 15%, pana la 2.800.000 de persoane. In cazul companiei Tarom, care detine cea mai mare cota de piata, cresterea pe primele doua luni din 2005 a fost de 8,5%, pentru intregul an fiind prognozata o crestere de 10%. Cea mai importanta crestere a zborurilor Tarom s-a inregistrat din directia Chisinau, Sofia, Budapesta, pasagerii sosind la Bucuresti pentru conexiuni spre Europa de Vest.

Totodata a crescut si numarul turistilor in hotelurile de lux, JW Marriott, spre exemplu, inregistrand o crestere de 8% pe primele trei luni ale anului 2005 a numarului de turisti provenind din Franta, Germania, Austria, Marea Britanie si SUA. Pentru acest an JW Marriott estimeaza un grad mediu de ocupare de 75%, in conditiile in care tarifele sunt mai scumpe decat anul trecut, declara Gerd Trischler, directorul de vanzari al hotelului. Pe acelasi grad de ocupare mizeaza si hotelul Sofitel, care explica cererea mare ca rezultat al cresterii numarului de investitori francezi si a numarului de evenimente organizate la World Trade Center, declara Bruno Vinette, directorul general al hotelului Sofitel.

Trendul ascendent al pietei de evenimente este confirmat si de Paul Marasoiu, presedintele de onoare al Romanian Convention Bureau, care afirma ca numarul evenimentelor a crescut cu 12-14% in ianuarie si februarie, pentru tot anul previzionand o crestere de 22% fata de 2004. In paralel cu organizarea de evenimente, aceasta piata este sustinuta si de pachetele de vacanta oferite ca bonus de catre companii angajatilor, in lunile ianuarie si februarie 2005, agentia Accent Travel & Events primind cu 50% mai multe astfel de cereri decat in aceeasi perioada din 2004, declara directorul agentiei, Lucian Boronea.
Source: Capital