La demararea lucrarilor pentru construirea unei pensiuni agroturistice investitorul trebuie sa aiba 10% din suma necesara investitiei

Pentru a putea demara lucrarile pentru construirea unei pensiuni agroturistice, investitorul trebuie sa aiba la inceput 10% din suma necesara investitiei, restul sumei putand fi obtinuta cu dobanda subventionata prin programul Fermierul al Ministerului Agriculturii si prin finantare nerambursabila, de pana la 50% din totalul cheltuielilor eligibile, prin programul Sapard. Ministerul Agriculturii, prin programul Fermierul acorda credite prin Casa de Economii si Consemnatiuni, CEC, Banca Romana de Dezvoltare si Carpatica, in valoare de 17.500 – 875.000 RON, pe o perioada de maximum 10 ani cu o dobanda de 5% pe an, cu o perioada de gratie de pana la 5 ani, pentru cofinantarea realizarii de pensiuni si ferme.

Amortizarea investiei depinde in primul rand de gradul de ocupare care urmeaza sa fie realizat. Pentru o investitie intr-o pensiune turistica clasificata la trei margarete care detine 20 de locuri de cazare, estimand un grad mediu anual de ocupare de 50-60%, recuperarea investitiei dureaza 6-7 ani.
Source: Capital