Jumatate din hotelurile de pe litoralul romanesc sunt scoase la vanzare

Jumatate dintre hotelurile de pe litoral sunt scoase la vanzare de catre proprietari, iar un sfert dintre ele au probleme cu rambursarea creditelor catre banci, peste 10 fiind deja în executare, a declarat Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR.

Murad a precizat ca investitia intr-un hotel pe litoral se amortizeaza in 15-20 de ani si datorita perioadei foarte mari de amortizare si a pierderilor pe care le au investitorii care au construit doar cu bani de la banca, foarte multe hoteluri de pe litoral sunt acum de vanzare.

Peste 25% dintre hotelurile de pe litoral au probleme cu bancile, din care mai mult de 10 sunt scoase la vanzare de catre banci.

Potrivit datelor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, MDRT, in judetul Constanta exista 994 de structuri de cazare clasificate, dintre care 352 sunt hoteluri.

Totodata, presedintele FPTR a adaugat ca hotelurile romanesti platesc printre cele mai multe taxe din Europa, respectiv 17, care ajung la circa 50% din totalul veniturilor.

In acest an, numarul turistilor care si-au petrecut vacanta pe litoral a crescut cu 10%, insa acestia au cheltuit mai putin iar durata sejurului a fost mai mica, incasarile hotelierilor scazând astfel cu 10-15%.

Source: Daily Business