Judetul Caras Severin nu este exploatat din punct de vedere turistic la adevarata sa valoare

Potrivit unui studiu al Centrului de Cercetare in Turism si Dezvoltare de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Resita, realizat in perioada august-noiembrie 2009, turismul din judetul Caras Severin nu este exploatat la adevarata sa valoare.

Din studiu reiese ca profitul din acivitatile de turism este de trei ori mai mic decat pierderile din acest domeniu. In industria turistica din judetul Caras-Severin lucreaza numai 1.500 de angajati.

Din cercetarea realizata si din raspunsurile turistilor chestionati reiese ca pensiunile din Caras-Severin nu au niciun specific, muzeele satesti nu sunt organizate, iar la toate acestea se adauga si lipsa de ospitalitate, de unde se poate trage concluzia ca principala problema cu care se confrunta dezvoltarea turistica o reprezinta mentalitatea oamenilor, dar si distanta in a avea o organizare de promovare turistica.

Potrivit studiului, motorul circulatiei turistice il reprezinta orasul-statiune Baile Herculane, chiar daca in ultima perioada s-a inregistrat o scadere semnificativa a turistilor, dupa care urmeaza Muntele Semenic si statiunea Poiana Marului – Muntele Mic.

Cercetarea a fost realizata in cadrul proiectului „Dezvoltarea turismului tematic in Banatul Montan”, care este implementat de catre Consiliul Judetean Caras-Severin in parteneriat cu municipalitatea Varset, Republica Serbia si are ca obiectiv principal promovarea tuturor formelor de turism din judet si cresterea acestei industrii.

Termenul de finalizare este luna noiembrie 2009, iar proiectul este finantat sub egida Programului de Vecinatate Romania – Serbia 2004-2006 si are o valoare totala de peste 240.000 EUR, din care aproximativ 220.000 EUR sunt de la Uniunea Europeana si aproape 25.000 EUR de la Consiliul Judetean Caras-Severin.

Source: Adevarul