Josef Goschy sustine ca „Legea impozitului specific in turism si alimentatie publica” este discriminatorie si protectionista

Omul de afaceri Josef Goschy, proprietarul lantului hotelier Unita Turism Holding, a trimis pe data de 6 iulie o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis, prin care isi exprima ingrijorarea referitor la Legea impozitului specific in turism si alimentatie publica care a fost votata in Parlament si se afla la presedintie spre promulgare. Daca aceasta lege va fi promulgata asa cum a fost votata de Parlament, spune Goschy, va fi o lege cu un pronuntat caracter discriminatoriu si protectionist.
Legea nu tine cont de investitorii care au contractat credite pentru investitii in turism. Acestia sunt discriminati fata de investitorii care au avut surse de finantare altele decat bancile, prin impunerea unui impozit pe un ipotetic profit care nu se regaseste in situatiile financiare. Astfel, un investitor cu credite luate de la banci, chiar daca pana la achitarea creditelor are un rezultat financiar negativ, va plati un impozit pe care nu va avea de unde sa-l suporte.
In plus, mai spune Josef Goschy in scrisoare adresata presedintelui, daca legea va fi promulgata asa cum este ea formulata va conduce la contractia pietei creditelor in turism, la scaderea competitivitatii preturilor in turism fata de vecinii nostri si va descuraja investitiile, si asa destul de mici din turism, pentru ca, in definitv sunt foarte putini potentiali investitori cu capitaluri proprii si care sa nu apeleze la banci.
El nu sustine ca legea impozitului specific nu este benefica pentru economia romaneasca, dar crede ca, probabil din neglijenta, categoria de investitori care apeleaza la credite a fost scapata din vedere.
Josef Goschy spune ca in demersul sau este sustinut si de lantul hotelier Continental. Nu este sustinut, insa, si de cea mai puternica federatie a hotelierilor, FPTR, potrivit careia statul va castiga de trei ori mai mult dupa aplicarea acestui impozit.
Mohammad Murad, presedintele FPTR si unul dintre cei mai mari hotelieri din Romania, a declarat ca prin noul impozit castiga, in primul rand, statul, dar se elimina si birocratia si presiunile asupra industriei hoteliere, iar industria se autoeduca in relatia cu statul. In plus, se creaza o relatie corecta intre hotelieri, cu conditii egale pentru toti.
Dupa ce noul impozit va fi pus in aplicare, Murad crede ca se vor rari controalele fiscului la hotelieri. De multe ori s-a vorbit in piata ca hoteluri mari, de lant international, pline de turisti si de conferinte, declara an de an pierderi sau castiguri derizorii, pentru a plati cat mai putin impozit pe profit.

Source: Capital