Izvoarele de ape termale si minerale din Romania sunt insuficient valorificate

Din cele 8.500 de izvoare termale si minerale din Romania, doar 10-15% sunt exploatate din punct de vedere turistic si economic, a declarat directorul executiv al Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania, OPTBR, Rodica Georgeta Pencea. Romania detine o treime din totalul izvoarelor termale si minerale din Europa.

In opinia directorului exectutiv al OPTB, o solutie pentru dezvoltarea turismului balnear ar fi ca investitiile in domeniu sa fie facute in parteneriate.

In 2005 investitiile in infrastructura turismului balnear au adus operatorilor privati venituri de aproximativ 90-100 milioane EUR si se estimeaza ca veniturile din acest sector vor creste in acest an cu aproximativ 10%.

In prezent cazarea reprezinta aproximativ 50% din pachetul de servicii, alimentatia publica 40% iar serviciile de tratament doar 10%. In ultimii ani, investitiile pentru dezvoltarea statiunilor s-au ridicat la peste 100 milioane EUR insa aceasta suma este insuficienta fata de necesar.

Printre statiunile vizate de investitori se alfla Govora, Sovata, Baile Herculane, Felix, Moneasa, Hebe, Vatra Dornei, Slanic-Prahova. Investitiile s-au indreptat atat catre infrastructura mare – hoteluri, restaurante, baza de tratament, cat si spre modernizari sau achizitii noi de aparatura si echipamente, precum si spre pregatirea personalului.

In 2005 numarul turistilor care au vizitat statiunile balneare s-a ridicat la aproximativ 7-800.000 turisti, dintre care aproximativ 15% au fost straini, potrivit datelor furnizate de OPTBR.
Source: Curierul National