Isarescu incurajeaza piata imobiliara, ca motor al economiei

Mugur Isarescu se bazeaza pe piata imobiliara pentru o economie sustemabila. Dar nu pe orice segment, ba chiar in niciun caz pe zona rezidentiala, ci pe infrastructura. Acesta a fost intotdeauna si ramane unul dintre cei mai importanti indici de progres economic. Iar faptul ca se lucreaza la Centura Capitalei este unul dintre cele mai importante semnale pentru guvernatorul BNR.
Investitiile in infrastructura fac economiile sa creasca sustenabil, iar Romania nu face exceptie de la aceasta regula. Problema este ca in Romania, lucrarile de infrastructura sunt intotdeauna lasate pe ultimul loc. Iar dupa ce ca sunt putine, mai sunt si in scadere. Cu toate acestea, guvernatorul BNR gaseste mesaje incurajatoare in activitatea prezenta a sectorului imobiliar.
„Daca vrem echilibru pe termen lung, trebuie sa stimulam PIB-ul potential. Infrastructura, cercetarea, dezvoltarea. Aici ar trebui investit. Am vazut ca se lucreaza de zor la Centura Capitalei. E cel mai de incredere indicator”, explica Mugur Isarescu.
Sectorul rezidential este mai activ dar, din pacate, aceste cladiri au o productivitate redusa. Si totusi, economia creste puternic, chiar mult peste potential, explica Isarescu. Motiv pentru care BNR face apel la moderatie, mai ales in privinta consumului.
„Tara s-a asezat bine in Europa, importurile merg usor, s-au asezat. Pozitia noastra era mult mai discutabila. Cand da un pret sa mearga in sus, apare imediat importul. E si bine e si rau. Dar cat timp deficitul de cont curent e scazut, presiunile cererii excesive se diminueaza. Nu mai avem aceeasi sensibilitate a preturilor la excesul de cerere. Dar nu putem sa ne permitem sa avem exces de cerere si sa-l si stimulam mai departe”, explica Isarescu.
Cat despre cursul de schimb, acesta nu ar trebui sa sufere mari schimbari. Cel putin nu in privinta leului. Daca acesta s-ar intari, competitivitatea romanilor pe pietele externe ar fi pusa in pericol. Importurile sunt favorizate de un leu mai puternic.
„Vin prietenii nostri din Polonia si Ungaria si se dovedesc mai competitivi. Nu avem nevoie de o apreciere a cursului. Cand se apreciaza creeaza efecte limitate, cand se depreciaza poate sa creeze si panica”, explica Isarescu.
Un alt pericol este reprezentat de cresterea salariilor. O crestere a salariilor la stat, va conduce la cresterea salariilor in mediul privat, chiar daca acest lucru se va intampla mai lent. Guvernatorul solicita prudenta si pe acest segment.

Source: Imopedia/Media