Investitorii germani sunt de parere ca Romania ar trebui sa investeasca in infrastructura, tehnologii, agricultura si turism

Camera de Comert si Industrie a Romaniei, CCIR, a gazduit o intalnire economica romano-germana, unde s-au trecut in revista oportunitatile de investitii aparute dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Mario Ohoven, directorul regional al Uniunii Federale a Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Germania, a declarat ca sansele de succes ale firmelor  germane in Romania au crescut, dupa extinderea Uniunii Europene iar investitorii germani apreciaza ca tara noastra ar trebui sa investeasca masiv, pe termen mediu si lung, in infrastructura, tehnologii, agricultura si in turism.

Sorin Dimitriu, vicepresedintele CCIR, apreciaza ca fondurile structurale ar fi un domeniu in care ar fi necesar sa se utilizeze experienta germana, prin programe de asistenta dar si prin realizarea de consortii in domeniul cercetarii.

Intreprinzatorii germani sunt asteptati sa se implice si in zona de servicii, in proiectele de mediu cu finantari europene, in domeniul energiei regenerabile sau al emisiilor de gaze.

Cota unica de impozitare de 16% a fost o masura excelenta, care aproape ca a dublat investitiile straine, a precizat Mario Ohoven.

Directorul general Mircea Toader, de la Directia de Afaceri Europene din cadrul Ministerului pentru IMM, a declarat ca investitiile germane in Romania se ridica la 10,6 miliarde EUR.

In prezent, Germania detine primul loc in schimburile comerciale ale Romaniei, locul unu la importuri si locul doi la exporturile tarii noastre. In primele 4 luni din 2007, schimburile comerciale au crescut cu 42%, fata de aceeasi perioada din 2006, la export cresterea a fost cu 32% iar la import cu 48%. In Romania exista 14.000 de intreprinderi care au capital german.

In 2006 s-a inregistrat un nivel de 8 miliarde EUR al investitiilor straine in Romania, cu 3 miliarde EUR mai mult decat in 2005.

In statisticile internationale Romania este a doua tara dupa Polonia in ceea ce priveste potentialul de dezvoltare, a precizat vicepresedintele CCIR, Sorin Dimitriu.

Source: Romania Libera