Investitiile straine favorizeaza cresterea turismului de afaceri

In 2005 incasarile din turism s-au dublat fata de anul anterior, pe fondul cresterii interesului oamenilor de afaceri straini pentru Romania. In aceasta perioada numarul pachetelor turistice a crescut cu 15% iar turismul de afaceri a crescut cu 20%, potrivit purtatorului de cuvant al ANAT, Traian Badulescu.

Tarile cu cea mai mare crestere a numarului de turisti au fost Olanda 34%, Marea Britanie 40% si Austria 43%, in ultimul caz, cresterea fiind favorizata si de realizarea celor doua mari privatizari din industria romaneasca, Petrom si BCR, de catre investitorii austrieci OMV si Erste Bank, precizeaza Simion Giurca, directorul Biroului National de Turism al Romaniei din Austria. Totodata, Arjen Janmaat, Senior Manager Group Strategy Erste Bank, a declarat ca privatizarea BCR a implicat 150 de persoane din Slovacia, Cehia si Ungaria, care lucrau in Bucuresti in timpul saptamanii si isi petreceau week-end-ul acasa.

Acest trend pozitiv a fost urmat indeaproape de operatorii de transport aerian, care au dublat la 150 numarul de zboruri din Bucuresti si orasele de provincie in 2005 fata de 2004. Lufthansa a crescut numarul zborurilor saptamanale de la 28 in 2004 la 47 in 2005 iar Austrian Airlines a ajuns la 4 zboruri zilnice Bucuresti-Viena fata de 1 cursa pe zi in 2004. In orasele de provincie Austrian Airline opereaza 3 curse saptamanale din Sibiu, Cluj si Iasi (incepand din aprilie) si 10 curse din Timisoara. Air France opereaza 5 zboruri zilnice Bucuresti-Paris iar KLM 3 zboruri zilnice Bucuresti-Amsterdam.
Source: Capital