Investitiile in hoteluri de patru si cinci stele la nivel national sunt in ascensiune

In prezent, la nivelul upscale, capacitatea de cazare a hotelurilor din provincie este inca redusa, manifestandu-se o tendinta de crestere a acestui segment.

Cu exceptia hotelurilor de 5 stele din Bucuresti si de pe litoral, in provincie mai exista doar doua hoteluri, Aro Palace din Brasov si Opera Plaza din Cluj-Napoca.

Hotelul Aro Palace a primit clasificarea superioara in 2005, in urma unei investitii de 15 milioane EUR, cand a inregistrat o cifra de afaceri de 5 milioane EUR si un profit de 40.000 EUR. Conducerea unitatii a declarat ca poarta discutii cu mari lanturi internationale, Intercontinental International si Radisson SAS, pentru afilierea hotelului in perioada urmatoare. In prezent, hotelul dispune de 126 camere.

Al doilea hotel de 5 stele din provincie este Opera Plaza, care a fost inaugurat de curand, in urma unei investitii de peste 4,5 milioane EUR. Hotelul dispune de 52 camere si apartamente iar proprietarii hotelului, fratii Calin si Octavian Buzoianu estimeaza o perioada de amortizare a investitiei de aproximativ 10 ani si un grad de ocupare in 2006 de pana la 40%.

Un alt hotel de 5 stele in provincie este in stadiul de macheta, investitorul fiind compania Besix care intentioneaza sa construiasca hotelul pe terenul unei foste cazarme din Timisoara. Directorul de comunicare al Besix, Bart Wuyts, precizeaza ca proiectul se va intinde pe un teren de 6,5 ha, pus la dispozitie de municipalitate si va include un complex sportiv cu piscina in aer liber si o terasa acoperita de 200 de locuri.

In acest an s-a constatat o crestere a proiectelor de dezvoltare a hotelurilor de 4 stele, ca urmare a cresterii exigentelor pietei iar investitiile de 3 stele continua, dar cu o tendinta de stagnare, potrivit declaratiei D-lui Paul Marasoiu (Peacock Hotels Global Management).

Primele proiecte de 4 stele au aparut la Iasi, Targu-Mures, Cluj si Sibiu, viitoarea capitala culturala a Europei in 2007. La Iasi se vor construi 240 de spatii de cazare din care 70% vor fi in unitati de 4 stele; in judetul Mures se vor construi 250 de camere, din care 140 in Targu-Mures, jumatate urmand sa fie cotate la 4 stele; la Cluj se afla in constructie 260 de camere, din care aproapte jumatate vor fi clasificate la 4 stele. In prezent, in Sibiu exista 31 de hoteluri, moteluri si pensiuni care ofera peste 2.000 locuri de cazare si se afla in constructie 380 de camere in noi hoteluri si 160 de camere in hoteluri in renovare care au ca termen de finalizare ianuarie 2007, din care 70% sunt clasificate la 4 stele. Potrivit estimarilor municipalitatii, anul viitor sunt asteptati sa soseasca pana la 2 milioane turisti.

Singurul hotel de categorie superioara din provincie care a optat deja pentru afilierea la un lant international se afla la Sibiu si apartine omului de afaceri Ilie Carabulea, actionar majoritar al Atlassib. Ilie Carabulea va investi 20 milioane EUR intr-un hotel de 4 stele plus de 12 etaje, cu 140 camere, 2 restaurante si spatii de birouri, care va fi inaugurat sub brandul Ramada. Totodata, hotelul va avea un etaj de camere tip Executive, dedicat oamenilor de afaceri.

Potrivit declaratiei D-lui Tinu Sebesanu, CEO al Trend Hospitality, facilitatile oferite de camerele de tip executive se reflecta direct in costurile de cazare, care sunt cu 10-15% mai mari decat cele standard. Marile lanturi hoteliere ofera mai multe tipuri de camere in acelasi hotel pentru a putea raspunde oricarei nevoi, standard, single, junior suite, apartment, executive etc.

La constructia sau evaluarea unui hotel se ia in considerare o baza valorica per camera, care pe piata Uniunii Europene este in medie de aproximativ 150.000 EUR pentru nivelul de 4 stele si de minimum 200.000 EUR pentru proprietatile de 5 stele, explica Paul Marasoiu. La aceste referinte se adauga pretul terenului pe care este amplasat hotelul si potentialul de dezvoltare al zonei, hotelul urmand sa contribuie la cresterea acestuia.
Source: Business Magazin