Investitii in dezvoltarea turismului in Tulcea

Primul proiect pentru impulsionarea turismului in sud-estul Romaniei vizeaza ecologizarea si amenajarea Lacului Ciuperca, localizat in centrul orasului Tulcea.

Proiectul, care se estimeaza a fi finalizat la inceputul acestei veri, prevede atat ecologizarea lacului, cat si realizarea unor spatii destinate amplasarii unor unitati comerciale, pentru transformarea zonei intr-o atractie turistica. Dupa finalizarea lucrarilor, malurile lacului vor fi reabilitate si va fi inaugurata o plaja, dotata cu toate utilitatile necesare.

Valoarea totala a proiectului este de peste 14 milioane RON, 50% din suma fiind asigurata de Agentia Fondului de Mediu, iar diferenta, de CL Tulcea.

Totodata, municipalitatea va aloca 500.000 RON pentru a construi o fantana arteziana pe suprafata lacului.

Un alt proiect, in valoare de 800.000 EUR, finantat de catre CL Tulcea, vizeaza parcul de pe malul lacului, amenajarea de alei pietonale, a unei piste de biciclete, reabilitarea iluminatului public si plantare de material dendrologic.

CJ Tulcea a aprobat cofinantarea unui proiect in valoare de aproximativ 50 milioane RON care prevede reabilitarea si includerea in circuitul turistic a doua cladiri de patrimoniu din oras, respectiv fostul Palat al Pasei si fosta Casa Avramide.

Proiectul a fost selectat pentru finantare din Fonduri Structurale prin Programul Operational Regional 2007-2013, axa prioritara – „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului”, domeniul major de interventie 5.1 – „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”.

Valoarea totala a proiectului este de peste 46 milioane RON, CJ Tulcea urmand sa asigure aproximativ 1 milion RON.

Un alt proiect in turism demarat de CJ Tulcea vizeaza imbunatatirea infrastructurii rutiere din perimetrul Celic-Dere – Saon – Cocos, zona cunoscuta sub numele de „Triunghiul Manastirilor” din Nordul Dobrogei. Proiectul, estimat la aproximativ 20 milioane EUR, a primit deja girul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului si urmeaza sa fie realizat cu fonduri europene.

In 2009, Ministerul Turismului a anuntat ca va finanta, cu aproximativ 20 milioane EUR, mai multe proiecte in judetul Tulcea, printre acestea numarandu-se trei miniporturi in Sfantu Gheorghe, Murighiol si Sarichioi, amenajarea unei plaje la Sulina, precum si a mai multor foisoare de observare panoramica.

Source: Financiarul