Investitii de 27,33 milioane RON pentru zona de coasta a litoralului romanesc

Zona de coasta a litoralului romanesc al Marii Negre va beneficia de investitii de 27,33 milioane RON, din care aproape 23 milioane RON sunt fonduri europene accesate prin Axa 5 a Programului Operational Sectorial. Investitiile sunt destinate desfasurarii unor lucrari de reabilitare a zonei costiere si in protejarea biodiversitatii marine.

Uniunea Europeana finanteaza prin POS Mediu proiectul „Asistenta tehnica pentru pregatirea de proiecte Axa prioritara 5 – Implementarea structurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale in zonele cele mai expuse la risc. Domeniul major de interventie 2 – Reducerea eroziunii costiere”, proiect care se deruleaza pe o perioada de 21 luni, cu finalizare la 15 februarie 2012, potrivit unui comunicat emis de Administratia Nationala Apele Romane, prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea – Litoral, ABADL, care este si beneficiarul contractului.

Prin implementarea acestui proiect, de realizare a lucrarilor de protectie si reabilitare costiera, se va proteja banda de plaja si faleza adiacenta liniei tarmului, in care ecosistemele de uscat si marine interactioneaza.

Realizarea proiectului contribuie si la protejarea infrastructurii si obiectivelor social economice aflate in pericol. Proiectul presupune si protectia si imbunatatirea calitatii mediului si a standardelor de viata in zona litoralului romanesc al Marii Negre, precum si cresterea sigurantei in zona sudica a Marii Negre, prin protejarea arealelor in vecinatatea carora exista cladiri de locuinte si alte utilitati publice care, in lipsa unor interventii urgente, vor fi distruse ca efect al eroziunii costiere.

Source: Bloom Biz