Investitii de 11,5 milioane EUR in restaurarea manastirilor Sucevita, Moldovita, Dragomirna si a parohiei Sf. Sava

Manastirile Sucevita, Moldovita si Dragomirna din judetul Suceava si parohia Sf. Sava din Iasi au atras, prin Programul Operational Regional, POR, aproximativ 11,5 milioane EUR pentru proiecte de restaurare.

Cele patru contracte de finantare au fost semnate in perioada martie – mai 2010, proiectele avand o valoare totala de peste 58 milioane RON, din care 11 milioane RON reprezinta cofinantarea beneficiarilor.

Manastirea Dragomirna a obtinut cea mai mare finantare nerambursabila, de 20 milioane  RON. Proiectul, in valoare totala de 25,6 milioane RON, consta in restaurarea si conservarea patrimoniului cultural, dar si in modernizarea infrastructurii conexe.

Parohia Sf. Sava, una dintre cele mai vechi biserici din Iasi, a obtinut 15,6 milioane RON pentru reabilitare si integrare turistica, lacasul de cult facand parte din patrimoniul national al monumentelor istorice.

Manastirile Moldovita si Sucevita au semnat contracte pentru restaurarea si conservarea patrimoniului cultural si modernizarea infrastructurilor conexe, in valoare de peste 7 milioane RON si, respectiv, 6,3 milioane RON.

Fondurile europene au fost obtinute prin POR 2007 – 2013, in cadrul domeniul major de interventie 5.1, privind restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea sau modernizarea infrastructurii conexe.

Source: Wall-Street