Investitie de 800 mil. EUR in a doua etapa de combatere a eroziunii costiere si reabilitare a plajelor din sudul litoralului

Gheorghe Boeru, presedintele companiei care a supravegheat lucrarile de reabilitare si extindere a plajelor din Mamaia si Constanta, a declarat ca in acest an, Uniunea Europeana va aproba proiectul pentru finantarea celei de-a doua etape de combatere a eroziunii costiere si reabilitare a plajelor turistice romanesti din sudul litoralului.
Proiectul de mediu, depus de Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral, ABADL, la Guvern, pentru a fi aprobat, prevede cofinantarea, incepand din 2017, a unei investitii totale de aproximativ 800 mil. EUR, prin care vor fi realizate lucrari de inlaturare a eroziunii costiere, stimulare a depunerilor de aluviuni si innisipari, pe o lungime a litoralului de peste 36 km.
Aceasta etapa consta in reabilitarea a 11 loturi noi, incepand cu zonele Periboinea si Edighiol, apoi zona Cazinoului din Mamaia, plajele din Agigea, Eforie, Costinesti, Olimp, Venus, Neptun, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche.
La finalul primei etape de reabilitare a plajelor, incheiata in noiembrie 2016, ABADL a reusit sa obtina extinderea cu 46 de hectare a plajelor prin lucrari de innisipare realizate in cadrul a cinci zone distincte din Mamaia si Constanta.
„Suprafetele de nisip au fost extinse cu latimi de peste 100 metri prin pomparea din adancuri a peste 3.500.000 mc de nisip, pe lungimea totala de peste 7,3 km de litoral si constructia de diguri de protectie si diguri submerse, din acropozi. Proiectul a avut o valoare totala de 170.450.084 EUR, inclusiv TVA, din care finantarea nerambursabila in proportie de 85,49%, din Fondul European de Coeziune si 14,51% de la bugetul de stat”, a precizat Gheorghe Boeru.

Source: Economica