Investitia in parcuri industriale, o afacere rentabila

Un metru patrat in Ploiesti West Park ii aduce investitorului un venit mediu lunar de 4 euro.

Un dezvoltator strain a reusit sa arate ca Romania este o tara in care exista multe oportunitati de investitii, iar parcurile industriale pot deveni o afacere rentabila.

Alinso Group, firma care a realizat Ploiesti West Park, cel mai mare centru logistic din Europa de Sud-Est, va investi pana la finalizarea proiectului 750 de milioane de euro, urmand sa-si amortizeze capitalul infuzat din inchirierea de spatii si din vanzarea de constructii “la cheie” destinate derularii activitatii unei companii.

Chiar daca nu este terminata, investitia produce deja bani

Romania a pierdut foarte multe investitii si din cauza faptului ca nu a stiut sa mizeze mai bine pe cartea parcurilor industriale. In tara noastra au fost construite pana acum 48 de astfel de locatii.

Daca este sa ne comparam cu vecinii unguri, iesim in pierdere avand in vedere ca la ei sunt de cinci ori mai multe zone industriale. Si sa nu uitam ca teritoriul Ungariei este cu mult mai mic decat cel al Romaniei .

Motivul pentru care nu s-a reusit mai mult in acest domeniu este lipsa resurselor financiare. Doar sapte dintre entitatile industriale au fost ridicate cu fonduri private, restul aparand ca urmare a alocarii unor sume de bani de la Guvern sau de la Consiliile Locale.

Administratiile regionale n-au stiut sa atraga capital privat pentru acest gen de afaceri si astfel au pierdut resurse importante pentru bugetele locale.

Cel mai mare parc din Europa de Sud-Est

Una dintre cele mai mari investitii atrase de Romania este tocmai intr-un parc industrial. Compania Alinso Group a decis sa dezvolte un astfel de proiect in judetul Prahova, alocand pentru intreaga lucrare un capital in valoare de 750 de milioane de euro. Asa a aparut Ploiesti West Park, cel mai mare parc industrial si de afaceri din Europa de Sud-Est.

“Pana acum au fost dezvoltate aproximativ 160.000 mp de drumuri, doua sensuri giratorii, canalizare, electricitate, apa si infrastructura de gaze naturale pentru intregul parc si un centru de tratare a apei. De asemenea, au fost construiti peste 113.000 mp de cladiri.

In 2011, Ploiesti West Park a inaugurat prima cladire BREEAM de 17.850 mp, imobil dedicat IMM-urilor, a finalizat heliportul si a livrat primul depozit frigorific cu consum redus de energie din regiune, cu o capacitate de 7.500 de paleti”, ne-a declarat Ivan Lokere, CEO Alinso Group.

Initial parcul a fost proiectat pe o suprafata de 220 de hectare, insa datorita cererii s-a extins pana la 250 de hectare. Dezvoltatorul sustine ca in urma acestei investitii vor fi create in mod direct si indirect peste 14.000 de locuri de munca.

Investitie rentabila

Ivan Lokere a explicat pentru „Finantistii” de ce proiectul realizat in Prahova este unul rentabil, chiar si in aceasta perioada de criza, in care cele mai multe companii se plang ca le merge foarte prost.

El sustine ca afacerea s-a bazat, in primul rand, pe pretul de achizitie al terenului pe care a fost ridicat Ploiesti West Park.

Nu s-a platit foarte mult deoarece a fost preluata o parcela agricola care ulterior a fost transformata intr-una industriala.

„Mai mult decat atat, am facut cateva economii la scara datorita dimensiunii parcului, care este mai mare de 250 de hectare, costul pe unitate pentru lucrarile de infrastructura fiind mult mai mic decat in cazul in care companiile fac acest lucru pentru fiecare cladire. Datorita acestui fapt putem castiga bani, iar clientii nostri beneficiaza de costuri competitive”, a precizat CEO Alinso Group.

Chiar daca proiectul nu a fost finalizat, multe firme activeaza deja in aceasta zona industriala. Potrivit reprezentantului companiei care a dezvoltat parcul, depozitele logistice sunt detinute de Unilever, OTZ Logistics si British American Tobacco.

„Firmele care au investit in teren in parc sunt Lufkin, care are 33 de hectare, Timken (7 hectare) si Honeywell (7 hectare). In viitorul apropiat si Schlumberger va inchiria o unitate de productie. In prezent suntem in discutii cu mai multe companii internationale si locale interesate de Ploiesti West Park.

Din motive de confidentialitate nu le putem dezvalui numele inca. In 2011 am inaugurat prima cladire BREEAM de 17.850 mp, dedicata IMM-urilor. Aici avem deja compania Halliburton in calitate de chirias. Venitul mediu pe metru patrat din inchiriere este de 4 euro/luna”, a explicat Ivan Lokere.

Centrul logistic din Prahova nu este singura investitie realizata de grupul belgian Alinso in judet. Firma a inaugurat in decembrie 2011 si primul terminal Inter-Modal de cale ferata independent din regiune, administrat in parteneriat cu Raol Cargo Austria.

Plasat la intersectia celor mai importante sosele si cai ferate din Romania, terminalul face legatura intre zonele estice si vestice ale tarii, incluzand porturile de la Marea Neagra. Nodul logistic din Ploiesti conecteaza Europa de Sud-Est de restul continentului.

Cele mai infloritoare business-uri cu parcuri industriale

In Romania sunt 48 de parcuri industriale. Cele mai rentabile entitati de acest gen sunt in Bucuresti, Prahova, Sibiu si Mures. SC Semana Parc din Capitala a realizat anul trecut un profit net de 6.096.315 lei la o cifra de afaceri de 23.261.083 de lei. SC Allianso Business Park, firma care administreaza Ploiesti West Park, se poate lauda cu un profit net de 4.250.971 de lei la o cifra de afaceri de 6.474.482 de lei.

Rezultate bune a obtinut si SC Ploiesti Industrial Parc SA, cu un profit net de 3.311.442 de lei la o cifra de afaceri de 5.803.683 de lei.

De asemenea, SC “Prahova Parc Industrial” SA Valenii de Munte a avut un profit net de 1.104.494 de lei. Pozitii fruntase in topul castigurilor ocupa si societatile care administreaza parcurile industriale din Sibiu si Mures.

SC Parcul Industrial Sibiu a avut un profit net de 328.656 de lei, in timp ce SC Parcuri Industriale Sibiu-Sura Mica a adunat un profit net de 286.956 de lei.De asemenea, SC Parc Industrial Mures a raportat un castig net de 638.229 de lei.

Ce firme activeaza in parcurile industriale

Activitatea parcurilor industriale a fost reglementata in 2001. De atunci numarul firmelor care isi desfasoara activitatea in aceste centre de afaceri a ajuns la 760. Cele mai cunoscute parcuri industriale din Romania sunt:

– Tetarom Cluj, printre clientii acestui parc aflandu-se: SC Energom SA, SC Energobit SRL, Emerson SRL
– Parcul Industrial Ploiesti, care are printre clienti companiile Yazaki si Calsonic Kansei
– Parcul Industrial Sibiu Sura Mica (unde activeaza Kaufland, Piritex si Johnson Controls)
– Parcul Industrial Mija Dambovita (unde functioneaza HB Logistic si Mainetti)
– Parcul Industrial Prejmer Brasov (unde activeaza Autoliv – componente auto – si Eldin – echipamente electrice)
– Parcul Industrial Urlati (unde activeaza Procter & Gamble)

Source: Flux Imobiliar