Instanta suprema si-a motivat decizia de retrocedare a complexului hotelier Lido prin faptul ca societatea Lido SA a dobandit imobilul revendicat de la stat, prin nationalizare, in 1950, fara a avea, astfel, titlu de proprietate.
In acest dosar, reclamantii Constantin Monteoru Angelescu si urmasii familiei Ghika, au solicitat constatarea ca societatea Lido SA a dobandit de la statul roman, neproprietar, un imobil compus din teren de 3.674 mp si constructii – hotel Lido plus alte doua constructii, inclusiv bazinul Lido, situat pe bulevardul Gheorghe Magheru, precum si imobilul din strada CA Rosetti, compus din 1.773 mp de teren si 4 constructii – Casa Lido cu anexele sale si ca Lido SA a transmis imobilele fara drept Companiei Hoteliere Intercontinental Romania SA.
Dupa 7 ani de procese, reclamantii au obtinut prin sentinta definitiva si irevocabila recunoasterea titlului lor de proprietate si punerea in posesie.
In urma cu cateva luni, instanta suprema a recunoscut, irevocabil, valabilitatea titlului de proprietate al reclamantilor si a obligat societatile Compania Hoteliera Intercontinental Romania SA si Lido SA sa lase cladirea in deplina proprietate si posesie reclamantilor.
Imediat dupa aflarea deciziei judecatorilor, George Paunescu, unul din actionarii companiei hoteliere, a declarat ca va contesta decizia de restituire a imobilului si a precizat ca daca va pierde hotelul, va cere statului roman despagubiri de 34 milioane EUR.
Source: Gandul