Innoptarile turistilor straini in Romania in 2013 a crescut cu 5,1%

Numarul de nopti petrecute de turistii straini in structurile de cazare din Romania a crescut anul trecut cu 5,1%, dar turismul romanesc este in continuare cu mult in urma statelor vecine, mai putin de una din cinci innoptari revenind vizitatorilor din afara tarii, potrivit datelor Eurostat.
Anul trecut in Romania, turistii straini au petrecut 3,5 milioane de nopti, printre cele mai scazute niveluri din Uniunea Europeana, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.
Doar Letonia si Lituania au avut mai putini vizitatori straini anul trecut, 2,7 milioane, respectiv 2,8 milioane, insa in aceste state turistii straini reprezinta 70%, respectiv 51% din piata.
In Romania, turistii straini reprezinta doar 18% din piata, cel mai redus procentaj din UE, fata de 67% in Bulgaria, cu 14,3 milioane de innoptari anul trecut, sau 49% in cazul Ungariei, unde straini au petrecut in 2013 aproximativ 12,3 milioane de nopti.
Turismul romanesc este in continuare predominant intern, cu 15,6 milioane de innoptari ale rezidentilor in structurile de cazare, dintr-un total de 19,1 milioane innoptari.
La nivelul UE, 45% – aproape jumatate – din innoptari revin turistilor straini, numarul noptilor petrecute de straini in Europa urcand cu 4,8% fata de 2012.
Cea mai puternica crestere a numarului de innoptari ale turistilor straini a fost inregistrata anul trecut de Marea Britanie, plus 16,7%, urmata de Grecia, cu 13,2%.
Bulgaria si Ungaria au avut de asemenea cresteri solide in zona turistilor straini, de 6,6%, respecitv 5,9%.
Cehia a inregistrat anul trecut 20,8 milioane de innoptari ale strainilor, dintr-un total de 39,1 milioane care include si turismul intern, astfel ca turistii straini au reprezentat 53% din piata.
In Austria, strainii au acoperit anul trecut 71% din innoptari, petrecand 78,1 milioane de nopti in structurile turistice.
Spania este liderul Europei in turism, cu un total de 251,9 milioane innoptari ale turistilor straini, reprezentand 65% din piata.
In Croatia si Cipru, peste 90% din turisti sunt straini, la polul opus regasindu-se Polonia si Germania, cu procentaje de 20% fiecare, ambele state avand insa un turism intern bine dezvoltat.

Source: Business24