Industria ospitalitatii a generat incasari de 300 milioane EUR, in 2008

In 2008, piata serviciilor aferente industriei ospitalitatii din Bucuresti a generat incasari de aproximativ 300 milioane EUR, din care, aproximativ 60 milioane EUR au provenit din servicii specifice organizarii de evenimente.

Conform evaluarilor efectuate de Peacock Hotels, excluzand aranjamentele de calatorie in scop de relaxare si tratament, veniturile generate de strainii veniti in Romania in scop de afaceri, pentru reuniuni, expozitii, congrese si conferinte depasesc 66% din totalul activitatilor din domeniul turismului. Presedintele Romanian Convention Bureau, RCB, Paul Marasoiu apreciaza ca acest domeniu va creste vizibil, in urmatorii 3-5 ani, o data cu deschiderea de noi hoteluri bine orientate spre segmentul de reuniuni si a inaugurarii primelor doua centre de conferinte.

Adrian Adam, director de vanzari si marketing in cadrul hotelului Radisson SAS, a declaratat ca aproximativ 35%-40% din venituri sunt generate de segmentul F&B, inclusiv organizarea de evenimente.

Meda Vasiliu, director de vanzari si marketing la JW Marriott, a precizat ca, in 2008, 50% din cifra de afaceri a provenit din segmentul F&B.

Tot 50% a fost si procentajul din cifra de afaceri pe 2008 a Rin Grand Hotel, generat de activitatile aferente centrului de conferinte.

In ceea ce priveste investitiile in noi sali de conferinte, in acest an Ramada intentioneaza sa demareze lucrarile pentru construirea unei sali multifunctionale cu 1.500 de locuri, care va lega hotelurile Ramada Plaza si Ramada Bucharest Parc.

Pentru fostul hotel Sofitel, actualmente Pullman, inchirierea de sali pentru evenimente a generat aproximativ 13% din venituri, iar pentru acest an estimeaza o scadere de 20-25% pe acest segment, comparativ cu 2008, a declarat Monica Constantin, director general interimar.

La nivel global, industria de reuniuni aduce anual zeci de miliarde de dolari administratiilor locale, organizatorilor profesionisti de evenimente, hotelurilor si furnizorilor de servicii.

Source: Capital