Incoming-ul in Romania este estimat la 1,1 miliarde EUR in 2007

Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, estimeaza ca numarul turistilor straini care vor vizita Romania in cursul anului 2007 va fi de 2,2 milioane de persoane, incoming-ul urmand sa se majoreze cu 20% fata de 2006. Acest numar, raportat la un venit mediu/turist estimat la 500 EUR ar putea genera o contributie a incoming-ului la PIB-ul romanesc de peste 1,1 miliarde EUR, luand ca referinta venitul mediu/turist de 600 EUR inregistrat in Europa in 2006, conform datelor Organizatiei Mondiale a Turismului. Cu toate acestea, incoming-ul in Romania este plasat pe ultimul loc intr-un clasament al tarilor din regiune.

Presedintele Comisiei de Incoming a ANAT, Julian Andrei, considera ca Romania incaseaza putin fata de potentialul pe care il are si a adaugat ca industria suvenirurilor, care se poate dezvolta paralel cu turismul, poate reprezenta o importanta sursa de venit, daca este exploatata cum trebuie.

Tipul de vacanta pe care turistii straini il prefera in Romania este turismul cultural, Sibiul atragand anul acesta peste 500.000 de vizitatori.

Oficialul ANAT a adaugat ca, desi in prezent aproximativ 80% din turistii pe care ii are Romania sunt romani, din cauza vitezei lente de crestere a veniturilor, ei nu pot constitui singura sursa pe care sa se dezvolte oferta turistica romaneasca.

Ca o masura de sporire a numarului turistilor straini in Romania, Julian Andrei propune ca serviciile de incomming din turism sa fie scutite de TVA, intrucat reprezinta export, incommingu-ul fiind o sansa nu numai pentru turismul romanesc, ci si pentru imaginea Romaniei in ansamblu.

Source: Curierul National