Incasarile din turism au crescut in 2005 cu 108% fata de 2004

Incasarile din turism au crescut in 2005 cu 108% fata de 2004, pana la 845 milioane EUR.

Cresterea inregistrata se datoreaza in principal afluxului de oameni de afaceri straini interesati sa investeasca pe piata romaneasca. Sumele cheltuite de turistii straini in Romania au depasit pentru prima oara in 2005 sumele cheltuite de romani in strainatate, soldul balantei din turism fiind pozitiv, plus 136 milioane EUR, dupa multi ani in care a fost pe minus sau zero.

Purtatorul de cuvant al ANAT, Traian Badulescu, a declarat ca numarul turistilor straini pe pachete turistice a crescut cu aproximativ 15% iar turismul de afaceri a crescut cu 20%. In ultimii 10 ani, turismul de afaceri a reprezentat 60-70% din incasarile totale din industria de profil. Ultima crestere asemanatoare a avut loc in 1994 iar aceasta s-a datorat in principal cursului favorabil dolar-leu.

In 2005 piata hotelurilor de business s-a dezvoltat, in Bucuresti fiind deschise 10 hoteluri noi clasificate la trei sau patru stele iar specialistii estimeaza ca se va dezvolta si segmentul de doua stele. In afara capitalei, lanturile hoteliere vizeaza si cateva orase din provincie cum ar fi Timisoara, Cluj sau Brasov, care prezinta potential de business pentru investitorii straini.

Agentiile de turism au inregistrat anul trecut o crestere medie de 20% iar o parte dintre acestea au investit sume considerabile in departamentele destinate segmentului de business.

Principalii transportatori aerieni straini din Romania, Air France-KLM, Lufthansa si Austrian Airlines operau la sfarsitul anului trecut in parteneriat cu Tarom peste 150 de zboruri saptamanale din Bucuresti si orasele de provincie catre destinatii din Europa de Vest. In 2005, numarul de zboruri aproape s-a dublat iar numarul turistilor straini care au calatorit cu avionul spre Romania a crescut cu 30%.

Pentru comparatie, alte tari din regiune, Bulgaria si Polonia a inregistrat in 2005 venituri din turism de 1,8, respectiv 1,4 miliarde EUR.
Source: Ziarul Financiar