Incasarile agentiilor de turism au scazut cu 10-25% in primele noua luni

In perioada ianuarie – septembrie, turismul intern a inregistrat o usoara crestere a numarului de turisti, iar cererea pentru vacantele in strainatate a stagnat, fata de aceeasi perioada a anului trecut, a declarat Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, ANAT.

Insa incasarile au scazut cu 10-25% pentru toate destinatiile, majoritatea turistilor alegand pachete mai ieftine si sejururi scurte, in destinatii mai apropiate.

S-au vandut 2,5 milioane de pachete de vacanta, dintre care, peste 1,3 milioane de pachete pe litoralul romanesc si 800.000 de vacante in strainatate, cele mai multe in sezonul de vara.

Pentru perioada de iarna se estimeaza o crestere a numarului de turisti, in special pe segmentul intern, in cadrul programului „Inscrieri timpurii”, prin care s-au vandut aproape 50.000 de pachete, fata de 30.000 anul trecut.

Programul „Inscrieri timpurii” a inregistrat o crestere in acest an, cuprinzand 159 de agentii de turism si 146 de unitati de cazare din 38 de statiuni, comparativ cu anul trecut, cand au fost 90 de agentii si 83 de unitati de cazare din 25 de statiuni. Incasarile firmelor de turism din acest program au crescut cu peste 66% in acest an, la 50 mil. RON.

Pe intreg anul 2010, presedintele ANAT estimeaza ca incasarile agentiilor de turism vor ramane in continuare scazute, pentru al doilea an consecutiv, in timp ce 2011 ar putea insemna un an al revenirii pentru piata de turism. Pentru turismul intern, ANAT se bazeaza pe sustinerea campaniilor de oferte speciale si de promovare de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, iar pe incoming, pe campania de promovare a noului brand turistic al Romaniei.

Source: Adevarul