In urmatorii 25 ani plajele statiunii Mamaia ar putea disparea din cauza eroziunii costiere

Intr-un studiu finalizat recent de catre Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare, USAID, se atrage atentia ca plajele din statiunea Mamaia vor disparea in urmatorii 25 de ani, daca autoritatile romane nu vor realiza lucrari hidrotehnice de protectie impotriva eroziunii costiere.

Seful Directiei Apele Romane – Dobrogea Litoral, principalul beneficiar al studiului USAID, Ionel Manafu, a declarat ca suprafata de nisip va scadea de la an la an, astfel incat din 2015 se va inregistra o pierderea masiva a turistilor ca urmare a diminuarii plajelor, care in prezent au o capacitate optima de primire de 25.000 persoane zilnic.

Ionel Manafu a mai precizat ca in prezent turistii au la dispozitie 45 ha de plaja, dar pana in anul 2014 plaja se va reduce la 20 ha, ceea ce va duce la o scadere a veniturilor statiunii Mamaia, care detine o pondere importanta in economia zonala iar in 2030, veniturile vor fi zero iar taxele platite de agentii economici din statiune vor incepe sa se egalizeze cu castigurile.

Specialistii USAID au venit cu idei pentru stoparea si remedierea eroziunii costiere, prin mentinerea suprafetei utile de plaja si chiar majorarea ei cu conditia ca investitiile, in valoare de peste 24 milioane EUR, constand in diguri spargeval submerse si reinnisiparea cu aproximativ 18.000 metri cubi de nisip, sa fie incepute cat mai curand si sa fie finalizate pana in 2013.

In prezent lungimea totala a plajei din statiunea Mamaia este de 9,3 km iar rata de eroziune anuala este de 0,73 m. Specialistii USAID apreciaza ca impactul maririi suprafetelor de plaja va duce la cresterea numarului de turisti iar daca se vor face investitiile preconizate, din 2015 statiunea va aduce un venit anual constant de 350.000.000 RON iar impozitele si taxele incasate de stat vor ajunge la 900.000 RON. Totodata, in cadrul studiului efectuat, se apreciaza ca turistii vor mai cheltui pentru servicii conexe, pe timpul sejururilor, peste 50.000.000 RON pe sezon.

Ionel Manafu a declarat ca finantarea lucrarilor de protectie costiera, din statiunea Mamaia ar putea fi asigurata in proportie de 85% prin atragerea de fonduri de coeziune oferite de Uniunea Europeana iar 15% din buget va trebui asigurat de Ministerul Mediului.
Source: Wall-Street