In primul trimestru al acestui an numarul turistilor care au vizitat Romania a scazut cu 2,9%

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, INS, in primul trimestru al acestui an au sosit in tara noastra aproximativ 1 milion turisti, cu 2,9% mai putini decat in aceeasi perioada a anului trecut. 95,1% dintre vizitatori au provenit din Europa, in principal din Ungaria care ocupa prima pozitie cu 25,9%, din Republica Moldova 25%, din Bulgaria si Ucraina, fiecare cu mai putin de 10%. Numarul turistilor din spatiul Schengen a inregistrat o scadere de 12% in primul trimestru al acestui an, fata de anul trecut.

Presedintele Patronatului Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Gheorghe Fodoreanu, a declarat ca factorii principali ai scaderii numarului de turisti au fost gripa aviara si inundatiile de anul trecut. Presedintele ANAT a mai precizat ca 85-90% din totalul cifrei de afaceri inregistrate in primul trimestru al anului este reprezentata de turismul de afaceri.

Potrivit INS s-a inregistrat si o crestere a sosirilor din zone precum America de Sud si Centrala 25,5%, Africa 18% si America de Nord 10,8%.
Source: Ziarul Financiar