In primul semestru din 2007 incasarile Romaniei din turismul international au scazut cu 3%

In primul semestru al acestui an incasarile Romaniei din turismul international au inregistrat prima scadere din ultimii 5 ani, de 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 381 milioane EUR.

Rezultatul este oarecum ciudat avand in vedere ca numarul de turisti straini a crescut cu 20% de la inceputul acestui an iar singura explicatie ar fi ca Romania nu stie cum sa determine turistii straini sa cheltuie mai multi bani, este de parere Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Tursim din Romania.

Potrivit datelor furnizate de Institutului National de Statistica, numarul sosirilor de turisti straini in Romania a crescut in primul semestru cu 18%. In aceste conditii, o alta explicatie a reducerii incasarilor din turism ale Romaniei ar fi tendinta de diminuare a duratei vacantelor strainilor.

Desi numarul de turisti este intr-o usoara crestere fata de anul trecut, media sederii este in descrestere iar aceasta tendinta este vizibila si la nivel european.

Dragos Anastasiu, directorul general al companiei Eurolines, a declarat ca durata sejururilor s-a redus de la 2 saptamani la 4 zile in prezent, dezvoltandu-se foarte mult turismul de week-end si ca asteapta insa ca veniturile din turism sa creasca in a doua parte a anului, cand vor fi vizibile incasarile cumulate din lunile iulie, august si septembrie, luni preferate de turistii straini.

Source: Ziarul Financiar