In primele sase luni din 2007 Tarom a transportat 752.500 pasageri

In primele sase luni din 2007, Tarom a transportat aproximativ 752.500 pasageri, cu 27% mai mult fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Asociatia Companiilor Aeriene Europene, AEA.

In aceeasi perioada Tarom a inregistrat un grad mediu de ocupare de 65,6%, in crestere fata de primul semestru al anului trecut cand a inregistrat un grad mediu de ocupare de 58,4%.

Potrivit datelor AEA, cele mai ridicate grade de ocupare au fost consemante de KLM – 82%, Iberia – 80,1%, Air France – 79,9%, Swiss International Airlines – 78,8%, Lufthansa – 78,7%, Virgin Atlantic Airways – 74,5% si Austrian – 74,2%.

In primele 6 luni ale lui 2007 compania nationala Tarom a inregistrat o crestere de 10% a veniturilor din exploatare fata primul semestrul al anului trecut, a cheltuielilor de exploatare de 2% si o scadere a pierderilor de 13 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterea veniturilor si scaderea pierderilor inregistrate au rezultat in urma unei majorari a numarului de pasageri transportati si a cresterii gradului de ocupare al aeronavelor.

Potrivit datelor oficiale, zborurile cu cel mai mare grad de ocupare au fost cele spre Tel Aviv, Dubai, Frankfurt, Madrid, Londra si Salonic iar pe rutele interne, cele spre Cluj, Oradea, Timisoara si Iasi. Pe aceste rute, gradul de incarcare a aeronavelor s-a situat intre 70 si 80%.

Pentru acest an Tarom intentioneaza sa cresca marja de profit la 2,5%, estimand un profit brut de 7 milioane USD, dublu fata de anul trecut, la o crestere a cifrei de afaceri de doar 4%.

In 2006 compania a inregistrat un profit de 1,6 milioane EUR, datorita rezultatelor pozitive din activitatea externa iar pe rutele interne, Tarom a mers in pierdere.

Cu toate ca Tarom se situeaza pe al doilea loc in topul cresterilor inregistrate de companiile europene, dupa SN Brussels Airlines care a inregistrat o crestere de 39%, compania nationala se afla printre ultimele locuri intre companiile europene ca numar de pasageri transportati, surclasand doar companii aeriene nationale ale unor tari precum Slovenia sau Serbia.

Potrivit estimarilor IATA, care nu include si companiile low-cost, numarul de pasageri ai companiilor aeriene de linie regulata care opereaza curse in si dinspre Romania va creste in acest an cu 8,4%, pana la peste 3,8 milioane pasageri.

Source: Cotidianul