In primele noua luni ale anului 2007 turismul romanesc isi continua trendul pozitiv

Autor: Cristian Hert, Consultant – Fivestar Hospitality
Contact: cristian.hert @ fivestar-hospitality.ro

Evolutiile inregistrate in ultimii ani in privinta cresterii activitatii turistice din Romania continua si in 2007. Astfel in primele noua luni ale lui 2007 sosirile şi innoptarile in unitatile de cazare au crescut cu 12,6% respectiv 8,7% comparativ cu perioda similara a anului 2006, conform ultimelor date furnizate de Institutul National de Statistica (INS).

In termeni absoluti s-au inregistrat peste 5,4 miloane de sosiri si peste 16,4 milioane de innoptari in primele noua luni ale anului in curs. Turistii straini reprezinta doar 22,7% din sosiri si 17,5% din innoptari, ponderi similare cu cele din anul precedent. Aceasta confirma faptul ca nu au avut loc schimbari majore in structura distributiei turistilor desi a existat un moment favorabil dat de aderarea la Uniunea Europeana.

Este de remarcat ritmul superior de crestere al sosirilor de turisti straini fata de cei romani (13,7% fata de 12,3%) precum si a innoptarilor (10,8% in cazul innoptarilor turistilor straini fata de 8,2% pentru innoptarile turistilor romani).

Conform INS, unitatile de cazare in care s-au inregistrat cresteri insemnate ale innoptarilor au fost reprezentate de casute turistice, hosteluri, hoteluri pentru tineret si pensiuni. Au existat si tipuri de unitati in care s-au consemnat scaderi, cum ar fi tabere de elevi si prescolari, campinguri si bungalouri.

O buna parte din fluxurile turistice sunt concentrate in principalele orase, categoria „Bucuresti si orase resedinta de judet exclusiv Tulcea” detinand o pondere de 45,5% la sosiri si 29,9% la innoptari. Aprope un sfert din innoptari sunt inregistrate atat in statiunile balneare (25,2%) cat si in statiunile de litoral (24,1%). Statiunile montane sunt mai slab reprezentate, acestea detinand 10,2% din innoptari si 13,9% din sosiri. Zona Delta Dunarii este aproape nesemnificativa din punct de vedere al ponderii pe care o are la nivel national (1.1% la sosiri si 0.7% la innoptari).

INS ne mai pune la dispozitie indicele de utilizare neta a locurilor de cazare. Pentru perioada 1.01-30.09 la nivelul tuturor unitatilor de cazare s-a inregistrat un grad de ocupare de 37,1% in crestere cu 2,8% fata de perioada similara din anul precedent. Hotelurile au avut in medie un grad de ocupare al locurilor de 44,5%.

Statisticile intrarilor si iesirilor vizitatorilor la frontiera pot fi alte elemente de luat in considerare chiar daca nu reflecta propriu-zis activitatea turistica. In primele noua luni au intrat in Romania peste 5,7 milioane de vizitatori straini, reprezentand o crestere notabila de 27,3% fata de perioada similara din anul 2006. Vizitatorii din tarile UE reprezinta 61,7% din totalul vizitatorilor straini din Romania. In schimb plecarile cetatenilor romani in strainatate au fost mult mai mari inregistrandu-se peste 8,4 milioane de plecari. Si in acest caz cresterea este relativ mare 23,6% fata de perioada corespunzatoare din anul precedent.

Sursa: Institutul National de Statistica, Comunicatul de Presa 214 din 5 Noiembrie 2007, www.insse.ro

Source: Fivestar Hospitality