In luna ianuarie romanii au cheltuit 73 milioane EUR pe calatorii turistice in strainatate

Conform datelor oferite de BNR, in prima luna a acestui an romanii au cheltuit 73 milioane EUR pe calatorii turistice in strainatate, in crestere cu 46% fata de luna ianuarie a anului trecut, cand turistii romani au cheltuit 50 milioane EUR.

Cresterea din ianuarie 2007 a fost dubla fata de aceeasi luna din 2005, cand excursiile turistilor romani nu au depasit valoarea de 37 milioane EUR.

Elena Stoian, asistent de marketing la agentia de turism Aerotravel, a declarat ca in luna ianuarie a acestui an agentia a inregistrat cresteri de 40% pe segmentul de ticketing si de 40% pe turismul leisure fata de aceeasi perioada a anului trecut, turistii alegand cu preponderenta pachetele CityBreak.

Agentiile de turism si turoperatorii au declarat ca cei mai multi romani care pleaca in strainatate in luna ianuarie aleg sporturile de iarna, deoarece cele mai cautate destinatii sunt Austria, Elvetia, Franta, Italia, si Bulgaria sau Slovacia.

Cursele charter cu destinatia Egipt, Grecia, Tunisia, Maroc ocupa locul doi in preferintele turistilor iar sejururile exotice in insulele Seychelles, Maldive sau in Thailanda sunt mai putin cautate, insa mult mai profitabile ca si venituri.

Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, ANAT, a declarat ca destinatia de schi cea mai cautat este Austria care este aleasa de 90% dintre turisti.Jucatorii din turism au precizat ca de Revelion turistii aleg cu preponderenta capitalele europene.

De asemenea, calatoriile de shoppig, care sunt efectuate in a doua parte a lunii ianuarie, contribuie la sumele cheltuite de turistii, a declarat Traian Badulescu. Printre destinatiile preferate pentru shopping se numara Roma, Viena, Milano, Dubai sau Egipt.

Desi atat agentiile de turism, cat si turoperatorii se asteptau ca aderarea la Uniunea Europeana sa aduca cresteri importante ale turismului extern, jucatorii sunt de acord ca acest lucru nu s-a intamplat de fapt, decat la nivel psihologic.

De cativa ani, cheltuielile strainilor care au vizitat Romania inregistreaza un trend ascendent cu majorari medii de 15-20% de la an la an in aceeasi perioada. In luna ianuarie 2007, sumele cheltuite de straini in Romania au crescut cu 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 54 milioane EUR.

In timp ce luna august este in general cea mai prolifica luna din an din punctul de vedere al intrarilor de valuta din turism, iesirile de valuta ating maximul in luna septembrie, o data cu sfarsitul sezonului, cand are loc cel mai important val de ieftiniri din turism.

Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in luna ianuarie a acestui an de 339.000, in crestere cu 0,5% fata de ianuarie 2006 iar plecarile romanilor au insumat 663.400 in aceeasi perioada, in crestere cu 12,3%.
Source: Ziarul Financiar